RECENSIE: Zuco 103 - Telenova

Zuco103
2023-09-24 Het trio Zuco 103, bestaande uit de Nederlandse drummer/percussionist Stefan Kruger, de Duitse toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lílian Vieira, heeft de muziekstijl ”Brazilectro” ontwikkeld. Sinds hun debuut, Outro Lado [1999], wisten zij de muziekwereld te verrassen met ongekende avontuurlijke klanken, waarbij de luisteraar zich zowel leek te bevinden in Zuid-Amerika als in Afrika. Het leverde hen een verscheidenheid aan festivaloptredens op: van Rock Werchter, North Sea Jazz Festival tot aan Fuji Rock Japan.

Het drietal heeft de coronaperiode gebruikt om muzikale ideeën, die zij in hun vierentwintig jarige bestaan lieten liggen, in de studio uit te werken. Hun negende studioalbum, Telenova, staat vol met tijdloze nummers, waarbij zij moeiteloos samba en bossa nova mengen met jazz en drum & bass. Gezien de setting heeft het geheel een intieme sfeer, dat mede gecreëerd wordt door de uitgeklede arrangementen. Het merendeel van de nummers straalt een volwassenheid uit, al zijn er ook enige opmerkelijke verrassingen.

Vooral het Afrikaans getinte ‘O Mato’ laat een heel andere geluid horen. De samenwerking met de Senegalese/Nederlandse zanger Omar Ka graaft diep, zeker als je de vertaalde tekst leest in het gevoegde boekje. “the pain that breaks the heart of the people who, even suffering, still stretch out a hand with love”. Vieira weet hier ook een ander register te raken en schikt zich naar de achtergrond. Op ‘Why Don’t You Try’ laat de band horen niet vies te zijn van complexe ritmes. Het test vooral de versterking van de band op alle nummers, de bassist Alex Oele en de gitarist Valentijn Bannier. Het is een opvallende opener van een album dat overwegend een zonnige karakter heeft.

Nummers als ‘Killilijin’, ‘Meio’ en ‘Aruenda’ zijn van die heerlijke zomerse liedjes die snel de regen doet vergeten. Je kunt je voorstellen dat ‘Cores Do Mundo’ met de prachtige samenzang en de ritmische opbouw een optreden verwachtingsvol opent. De prachtige stem van Vieira komt vooral op de rustige nummers meer tot zijn recht. Zij pakt de regie op ‘Tudo Por Nada’ en ‘Nao Tem Jeito’ en zet beiden naar haar hand. Voor de fans van elektronische muziek is er ook veel te genieten: op zowel de afsluiter ‘Folia De Reis’ als ‘Paradox’ is de hoofdrol weggelegd voor de kunsten van Smid. Als dat je niet aan het dansen krijgt…

Telenova is een mooie opsomming van de muziek die Zuco 103 in de loop der jaren heeft gecomponeerd. Titeltrack ‘Telenova’ vat het goed samen: het is nergens baanbrekend, maar wel apart en het laat je volop genieten van wereldse klanken. Na negen albums is er nog geen slijt te bespeuren aan de muziek van dit opmerkelijke drietal.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Zuco 103 Label:Concerto Records
Cover Oval - Romantiq

Oval - RomantiqMarkus Popp is de personificatie van de ‘ambient glitch’ muziek. Al in het...

Cover Sem Jansen - Uncle Sem

Sem Jansen - Uncle Sem Als je voor het eerst deze plaat beluistert, dan lijkt het alsof hij gemaakt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT