RECENSIE: P.J.M. Bond - In Our Time

Bond
2023-12-07 Het nieuwste werk van P. J. M. Bond is een gewaagd project. Ga er maar aan staan: het creëren van een muzikale uitvoering van één van de grootste literaire meesterwerken van de vorige eeuw. Met In Our Time brengt de Volendamse Paul Bond een indrukwekkende hommage aan het gelijknamige werk van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Bijna honderd jaar na de eerste uitgave van de verhalenbundel krijgt het werk een nieuwe dimensie.

Om het album op waarde te kunnen schatten is een spoedcursus literaire geschiedenis niet ongewenst. In Our Time is oorspronkelijk een verzamelbundel van zeventien korte verhalen, afkomstig dus van de pen van Ernest Hemingway. Hemingway maakte al op jonge leeftijd carrière als oorlogscorrespondent ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, welke hij ook van dichtbij heeft meegemaakt als vrijwilliger van het Rode Kruis. Gekweld door de gruwelheden van de Eerste Wereldoorlog trekt Hemingway zich in het Interbellum terug tot de natuur om te reflecteren op oorlogsmisdaden en de gevoelloosheid die daarbij komt kijken. In deze tijd brengt hij In Our Time uit, waarbij een sobere herwaardering voor natuur centraal staat.

Een kleine eeuw later brengt een soortgelijke heimwee naar de kalme, onaangetaste natuur Paul Bond naar een boshut in het Gelderse Lochem. Hier neemt hij zijn tweede album op, waarop de liefde voor de natuur duidelijk terug te horen is. Zo wordt het nostalgische nummer ‘The Doctor And The Doctor’s wife’ ingezet door de vogels langs een kabbelend beekje. Of luister eens naar het prachtig opgezette ‘Cat In The Rain’, waarbij je je bijna zelf in het Lochemse bos waant. Ook is Bond erin geslaagd eenzelfde gevoel op te roepen als wat Hemingway vaak overbracht.

De zachte gitaarmelodieën, welke op bijna alle nummers terugkomen, wekken een sombere, ingetogen nostalgie op, zonder hierin te verzinken. Niet alle nummers steken echter zo in elkaar. Het album kabbelt langs neoklassiek, folk-pop en zelfs Americana komt langs op dit werk bestaand uit zeventien tracks. Waar de arrangementen niet lijden aan deze veelzijdigheid, dient gezegd te worden dat de stem van P. J. M. Bond niet tot zijn volste recht komt op alle nummers. Zo kan deze soms weinig overtuigend zijn en komt deze hier en daar te kort ten opzichte van de interessante arrangementen.

Desalniettemin is Bond er indrukwekkend in geslaagd om de verhalenbundel bij elkaar te houden, wat het maakt tot een waardig eerbetoon aan Bonds grootste idool. Een gewaagd, ambitieus project, wat al lang op de agenda van Paul Bond stond. Zijn jongensdroom lijkt vervuld. En nee, Ernest Hemingway draait zich niet om in z’n graf.
Recensent:Julian de Groot Artiest:P.J.M. Bond Label:Concerto Records
Erja

Erja Lyytinen - Diamonds On The Road - Live 2023Bluesrockdame Erja Lyytinen brengt haar vierde live plaat uit, genaamd...

Chickenforce

Chickenforce - '2' Chicken Force is een studio project van Gooitzen Greidanus, Rik Meijer en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT