RECENSIE: Ceremony - Still Nothing Moves You

Ceremony – Stil Nothing Moves You
2008-09-15 Ceremony is geen onbekende meer in de hardcore wereld. Toch is er weinig over de band bekend. De groep houdt dat zelf in stand door amper informatie te verspreiden. De vijf Amerikaanse heren vinden dat de muziek voor zichzelf moet spreken. Dat moet je dan ook respecteren. Hun nieuwe album heet Still Nothing Moves You en is het tweede volledige album van de mannen. Overigens hebben ze ook nog wat EP’s op de markt geslingerd.

Muzikaal gezien kun je de mannen onderbrengen in het hokje van de extreme hardcore. Ze geven er wel een behoorlijk eigen draai aan waardoor het slecht te vergelijken is met andere bands. En dus heeft de band zoiets als een eigen geluid. Aan de zang moet je overigens behoorlijk wennen. Apart is het wel. Bij de eerste beluistering heb je het idee dat je naast een overspannen marktkoopman staat die wanhopig zijn laatste waar aan de man probeert te brengen. Maar de goede man is zo kwaad op al het onrecht in de wereld dat het hem vergeven is. Ben je eenmaal gewend aan die stem, dan blijkt dat Ceremony afwisseling hoog in het vaandel heeft staan. De muziek klinkt duister en zorgt voor een beklemmend gevoel. Daarbij worden de vele heftige uitspattingen moeiteloos afgewisseld met rustige naargeestige stukjes muziek die zelfs een beetje de doommetal kant opgaan. Het geheel duurt slechts een krappe 21 minuten maar dan heb je heel wat over je heen gekregen. Het album begint met een traag stukje bas in het nummer ‘Dead Moon California’ waarna de band steeds sneller begint te spelen. Uiteindelijk is het nummer een schroeiend hardcore epos. De basgitaar heeft overigens op de hele plaat het hoogste woord. Lekker nummer is het ultrasnelle ‘In Facile’ gevolgd door het dreigende instrumentaaltje ‘Overcast’. Ook nog het vermelden waard is: ‘A Blight On Mental Health’ waarin in iets meer dan een minuut tweemaal hetzelfde nummer wordt gespeeld! Hoe extreem wil je het hebben?

De belevingswereld van Ceremony is niet voor iedereen weggelegd, maar liefhebbers van extreme hardcore hebben een pareltje waar ze hun hart aan op kunnen halen. Ik zit nog na te stuiteren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ceremony Label:Bridge Nine
Herman Dune - Zion

Herman Dune - Next year in Zion Herman Düne is een Franse band en niet zoals vaak vermeld wordt een...

Deadly Sins- Selling your Weakness

Deadly Sins - Selling your Weakness Er gaat een frisse wind door de punk rock scene Boston, Deadly Sins is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT