RECENSIE: Bardo State - Mariposa

Bardo State – Mariposa
2008-09-13 Op de voorkant van Mariposa, het debuutalbum van Bardo State zit een stickertje waarop het album door verschillende mensen wordt aangeprezen. Eén van de quotes is afkomstig van Jerney Kaagman, ooit een goede zangeres, maar nu toch vooral bekend als jurylid van Idols. Het feit dat mevrouw Kaagman deze cd aanprijst, doet het ergste vermoeden en bij beluisteren van ‘Mariposa’ blijkt deze angst terecht te zijn.

Bardo State is een project van Frank Wijn en Dorian Broekhuyse en op Mariposa willen ze een brug slaan tussen pop en klassiek. Zo bewerken ze onder andere ‘The Swan’ uit het beroemde Carnaval Des Animaux van Camille Saint-Saëns. De manier waarop ze dit doen komt echter zeer ongeïnspireerd en gemakzuchtig over. Ook de titeltrack, een bewerking van een oud Colombiaans volksliedje, is ongelofelijk saai. ‘I Feel You’, met vocalen van Kevin Mark Trail, komt nog het dichtst in de buurt van een popsong en is op zich best te genieten. Hierna gaat het echter wel snel bergafwaarts. In ‘Mio Dolore’ ontmoeten ambient en opera elkaar. Deze combinatie is nog niet zo vaak uitgeprobeerd, maar het is nu ook meteen duidelijk waarom.

Naast bewerkingen van klassieke stukken een traditionals, bevat Mariposa ook een tweetal covers van popsongs. David Bowie en Pat Metheny’s ‘This Is Not America’ en de Kate Bush klassieker ‘The Man With The Child In His Eyes’ moeten eraan geloven. Helaas voegen Wijn en Broekhuyse weinig tot niets aan deze geweldige songs toe, afgezien van wat zweverigheid en een slap arrangementje. Desondanks blijven beide songs behoorlijk overeind, maar dat zegt vooral iets over de songschrijverskwaliteiten van Bowie/Metheny en Bush.

Mariposa is al met al gewoon een oersaai, en bovendien zielloos album. Alles klinkt alsof het uit de computer komt, inclusief de simpele arrangementen. Je vraagt je af wie er op dit soort liftmuziek zit te wachten, behalve Jerney Kaagman dan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Bardo State Label:United
Rusty Truck – Luck’s Changing Lanes

Rusty Truck - Luck's Changing LanesMark Seliger is een Amerikaanse fotograaf, wiens foto’s al meer dan honderd...

Lukestar – Lake Toba

Lukestar - Laka Toba Lake Toba is het derde album van de uit Oslo afkomstige band Lukestar . Na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT