RECENSIE: Dr. Phil Needs Help - Vernaggeld

Dr. Phil Needs Help – Vernaggeld
2008-11-10 Ik weet nog goed dat ik op 30 december 1999 als dertienjarig jochie voor het eerst een band live ging checken. Samen met wat vrienden gingen we naar de Heideroosjes. De helft haakte al voor het optreden af omdat ze te stoned waren om überhaupt nog iets te kunnen ondernemen. Inmiddels luister ik vrijwel nooit meer naar deze vrolijke nederpunk en waren deze jeugdherinneringen op de achtergrond geraakt. Daar kwam verandering in toen ik de cd van Dr. Phil Needs Help opgestuurd kreeg. Het album heet Vernaggeld! en telt negen nummers met simpele recht-voor-je-raap (neder)punk.

Het eerste nummer is Engelstalig en heet ‘Beep’. Waarschijnlijk geheel onbedoeld komt dit nummer nog best serieus over. Ik had het net al over vrienden die te stoned waren om te kunnen lopen, uit het refrein blijkt dat de heren van Dr. Phil Needs Help zulke mensen ook kennen: “my guinea pig gets high on pot, to stoned to walk”. Het volgende nummer is ‘Doe Niet Zo Rottig’. Nederpunk van de bovenste plank.

De band is duidelijk beïnvloed door het oudere werk van de Heideroosjes. Maar na het nummer ‘Duschen ist kein metal’ vermoed ik dat de band ook wel bekend is met Belgian Asociality. De titeltrack is vervolgens weer lekker Nederlandstalige rammelpunk. De link met de Heideroosjes is compleet zodra het nummer ‘Doe eens iets met bejaarden’ in wordt gezet . Dit is een regelrechte aanvulling op hun bejaardenliedjes-euvre, zoals ‘Klapvee’ en ‘Opa’. Hoogtepunt van de plaat is dit stuk van de tekst: “bejaarden, trek ze weg bij Lingo, bejaarden, neem ze mee naar een show van... SLAYER!”. De laatste hit van de plaat is ‘Schoonmama’. De invulling is wel te raden.

Al met al is Vernaggeld! een prachtig staaltje oefenhok-punk. Kun je een portie flauwe humor wel waarderen en is rammelpunk je ding, dan kun je aan deze plaat geen buil vallen. De plaat kost slechts een schijntje. Ik verwijs hiervoor naar hun MySpace.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Dr. Phil Needs Help Label:Eigen Beheer
Black Anvil – Time Results The mind

Black Anvil - Time Insults the MindHet uit New York afkomstige Black Anvil wordt met de nodige argwaan...

Turisas - A Finnish summer With Turisas (dvd)

Turisas - A Finnish Summer with Turisas Wanneer je een goede band zoekt om een feestje te organiseren, nodig dan het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT