RECENSIE: Various - Born to the Breed - A Tribute to Judy Collins

Born To The Breed (A Tribute To Judy Collins)
2008-12-01 Tribute albums zijn een fenomeen op zich. Meestal gelauwerde artiesten krijgen een eerbetoon in de vorm van een interpretatie van eigen werk door andere artiesten. Het lijstje aan artiesten is meestal een goede graadmeter voor de importantie van de artiest en het belang van het eerbetoon. Daarop afgaand is Born To The Breed (A Tribute To Judy Collins) een belanghebbend album en was/is Judy Collins een belangrijke artieste in de muziekwereld. Onder andere Dolly Parton, Rufus Wainwrigt, Joan Baez en Leonard Cohen werkten mee aan dit album. Alle tekst en muziek van de nummers is geschreven door Judy Collins en de 15 songs worden allen smaakvol vertolkt.

Over de hele linie brengen alle artiesten met veel gevoel voor goede smaak een fantastisch eerbetoon. Het is hiermee een bijzonder warmbloedig album geworden, dat zo af en toe de grens op zoekt van wat al te zoete en gepolijste ballads. Zo is er de zoetgevooisde Jimmy Webb (vooral bekend door hits die hij voor anderen schreef) die een wel erg grote aanslag is op het glazuur van je tanden. Een wat al zoete en gelikte uitvoering van ‘Fallow Way’ is het resultaat. Slechts één keer op dit eerbetoon krijgt een nummer een echt radicale vernieuwingskuur. In ‘Che’ zingt James Mudriczki op een achtergrond van geprogrammeerde elektronische klanken en wonderwel blijft het nummer overeind en klinkt het nergens gekunsteld.

Het tribute album toont in ieder geval ook zeker aan, dat de songs van Collins veel verder gaan dan alleen de folk. De songs zijn ook vooral gericht op de vocale kwaliteiten van de uitvoerende en zijn soms mijlenver verwijderd van de folk van Guthrie, Dylan of Seeger, muzikanten die toch ook aan de wieg van Collins’ carrière hebben gestaan. Zo bereiken de uitvoering van ‘Trust Your Heart’ van Bernadette Peters en de bijdrage van eerdergenoemde Webb, bijna musicalachtige proporties, qua dramatiek en geliktheid. Het dient gezegd het zijn ook niet de sterkste staaltjes. De uitvoering van titelsong ‘Born To The Breed’ door de jonge en talentvolle Amy Speace (die in het begin van dit jaar indruk maakte met Songs For Bright Street) is één van de hoogtepunten van dit eerbetoon en ook Joan Baez met haar vertolking van ‘Since You’ve Asked’ en Rufus Wainwright met ‘Albatross’ maken indruk. Shawn Colvin doet dat ook met haar klein gehouden vertolking van ‘Secret Gardens’.

Tegenwoordig treedt Collins nauwelijks meer op, maar zet ze zich vooral in hen als VN ambassadrice voor de rechten van het kind. Ze krijgt nu met Born To The Breed (A Tribute To Judy Collins) een eerbetoon dat ze verdient en er haar belang voor de Amerikaanse (folk)muziek nog maar eens te meer onderstreept.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Various Label:Wildflower
Dion - Heroes: Giants of early guitar rock

Dion (USA) - Heroes: Giants of early guitar rock Dion diMucci is er één van het slag volk dat al een tijdje meedraait in de...

Eyesinside – Seven Songs

Eyesinside - Seven Songs Toen Seven Songs , het debuutalbum van Eyesinside op de mat viel, was uw...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT