RECENSIE: Amy Speace - The Killer in Me

Amy Speace – The Killer In Me
2009-01-21 Amy Speace is geliefd in Europa. Dat is simpel te concluderen nu haar nieuwste album The Killer In Me direct na de release deze maand op de vijfde plaats in de European Americana Chart terecht is gekomen. Opvallend is, dat de Amerikanen zelf tot 10 maart moeten wachten voordat de plaat daar uitkomt.

The Killer In Me is inmiddels alweer het vierde album van Amy Speace en haar vaste begeleidingsband The Tearjerks. Het album opent vrij standaard, met goed gespeelde maar tamelijk onopvallende Americana songs. Even duiken de vergelijkingen op met onze eigen Ilse de Lange, al heeft mevrouw Speace wel een wat ruigere stem. Vanaf de vierde track, het met blazers openende ‘Blue Horizon’, duikt Amy Speace echter ineens de diepte in. Vanaf dat moment pakt het album je beetje bij beetje in, en beginnen de rake teksten hier en daar ook ineens op te vallen. Een erg fraai voorbeeld hiervan is de ghost track ‘Weight Of The World’, dat de zangeres in haar eentje brengt met een akoestische gitaar. Het liedje verhaalt over haar broer, die als soldaat wordt opgeroepen om te vechten voor het vaderland en die ze uiteindelijk moet begraven. Of het liedje nou op waarheid berust of puur fictie is, Amy Speace zingt het op een hartverscheurende manier die je niet koud laat. En zo staat er nog meer fraais op dit album. Het mooi ingetogen ‘Haven’t Learned A Thing’ bijvoorbeeld, of het uitgesponnen en onheilszwangere ‘Storm Warning’. Maar ook het slepende ‘Piece By Piece’ verdient een speciale vermelding.

Met name als het tempo een tandje lager ligt, komen de kwaliteiten van Amy Speace bovendrijven. Bij uptempo countryrockers als ‘I Know It Well’, ‘Would I Lie’ en ‘I Met My Love’ weet ze zich minder goed te onderscheiden van de vele concurrenten. Al blijft dat ruige randje in haar stem wel erg fijn om naar te luisteren. Maar dat weegt niet op tegen de impact van een klein liedje als het eerdergenoemde ‘Weight Of The World’. Daarin laat Amy Speace pas écht horen waartoe ze in staat is.


Eerdere recensies van Amy Speace:
- 03-01-2008: Songs for Bright Street.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Amy Speace Label:Wildflower
Aimee Mann - One more drifter in the snow

Aimee Mann - One More Drifter in the SnowHuh? Nu al een nieuw album van Aimee Mann , terwijl haar vorige album krap...

Various Artists – Le Pop – Les Filles

Various - Le Pop - Les Filles Het Franstalige popliedje heeft de laatste tijd geen gebrek aan buitenlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT