RECENSIE: Hank Williams - The Unreleased Recordings

Hank Williams  - The Unreleased Recordings
2008-12-03 Hank Williams wordt geboren op 17 september 1923. Op zijn veertiende richt hij The Drifting Cowboys op, de band die hem ook de rest van zijn carrière veelal zou begeleiden. In 1946 ontmoet hij platenbaas Fred Rose, die hem na enige tijd een platencontract geeft. Zijn grote doorbraak heeft hij in 1949 met ‘Lovesick Blues’, de eerste van twaalf nummer-één hits in de V.S. Zoals vaak uit de songteksten al blijkt, gaat het leven van een country-artiest niet over rozen. Zo ook niet bij Williams. Hij raakt verslaafd aan drank en morfine en op 29 jarige leeftijd overlijdt hij aan een overdosis. Zijn stempel op country-muziek was echter gezet.

The Unreleased Recordings is een prachtig verzamelwerk met de afgestofte opnames van radio-optreden bij WSM Studio’s in 1951. De sessies werden uitgezonden in de ochtendshow The Mother’s Best om 7:15 uur. Omdat Williams vaak van huis was werden veel optredens vooraf opgenomen. Deze sessies van zo’n 15 minuten werden opgenomen voor een klein lokaal radio publiek. Dit is te horen in de oprechte zang en de songs die hij uitkoos om te spelen. Je lijkt iets mee te krijgen van de intieme sfeer. Er zitten veel nummers bij waar Williams nooit officiële opnames van heeft laten maken. Deze opnames geven een beeld van de folk en gospel traditie die Williams gevormd hebben.

De plaat bevat onder andere de sentimentele klassiekers ‘Have I Told You Lately That I Love You’ en ‘Blue Eyes Crying In The Rain’. Hij geeft hier zijn invulling aan nummers die kort na de Tweede Wereldoorlog erg populair waren. Een ander erg sfeervol nummer is ‘On Top Of Old Smoky’. Daarnaast staan er ook twee eigen nummers op. Dit zijn ‘Hey, Good Lookin’ en ‘There’s Nothing As Sweet As My Baby’. Onder de wat jongere lezers zal ‘Hey, Good Lookin’ misschien wel bekend voorkomen van de soundtrack van GTA San Andreas.

Hank Williams: The Unreleased Recordings is een absolute must have voor elke country-liefhebber. Maar eigenlijk is dit een stukje muziekgeschiedenis dat in elke muziekverzameling op zijn plaats zou zijn. De plaat is in twee versies verkrijgbaar. De enkel cd met zestien nummers of de boxset met drie cd’s en meer dan vijftig tracks.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Hank Williams Label:Direct Holdings
Star Fucking Hipsters – Until We’re Dead

Star Fucking Hipsters - Until we're deadDe Star Fucking Hipsters komen uit New York City. Het is een ware all-star...

Milosh – iii

Milosh - iii iii is alweer de derde plaat van de Canadese producer Milosh . Hoewel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT