RECENSIE: Edwin McCain - Nobody's Falut but Mine

Edwin McCain – Nobody’s Fault But Mine
2008-09-26 Edwin McCain is een gewaardeerde en vooral typisch Amerikaanse singer/songwriter uit de rockhoek. Met zijn Edwin McCain band bracht hij sinds begin jaren negentig een achttal albums uit. Nu heeft McCain zich gestort op een coveralbum met covers van oude soul en Rhythm & Blues klassiekers. Dat levert op Nobody’s Fault But Mine een redelijk gevarieerd, maar toch consistent album op. Songs van Otis Redding, Wilson Picket, Marvin Gaye, Sam & Dave en bijvoorbeeld Al Green worden gecoverd. En dat coveren is zeer zorgvuldig gebeurt. Er wordt altijd redelijk kort bij het origineel gebleven en de stem van McCain is soulvol genoeg om dit soort werk zonder moeite aan te kunnen. De keuze voor de nummers is niet altijd even origineel en het dient gezegd de covers halen het ook slechts zelden bij het origineel, maar toch is Nobody’s Fault But Mine een alleraardigst coveralbum geworden.

Natuurlijk, aan de al uitgemolken klassiekers als ‘I’ve Got Dreams To Remember’ of ‘Some Kind Of Wonderful’ is weinig tot niets meer toe te voegen en dat doet McCain dan ook niet. Hij zet wel zeer degelijke vertolkingen neer van genoemde nummers, maar dat is ook wel het grootste probleem van het album. Het zijn allemaal hele brave vertolkingen en er wordt niets toegevoegd aan wat we al lang kennen. Wat dan overblijft is een mooi, maar willekeurig, overzicht, waarbij zeker ook nog aangetekend moet worden dat lang niet alle keuzes zo goed te billijken zijn. Er komen namelijk ook een paar weinigzeggende niemendalletjes langs, die niet altijd even goed te verteren zijn. ‘T.C.B. or T.Y.A.’ is simpelweg een vervelende song, die ook de commerciële en oppervlakkige kant van de soul laat horen. Zeg maar de erfenis die later met graagte omarmt is door artiesten als Lionel Richie.

Zo scoort Nobody’s Fault But Mine qua uitvoering zeker een voldoende. McCain kan de uitgekozen songs vocaal gezien moeiteloos aan en er wordt daarbij prima gemusiceerd. Qua originaliteit, eigenheid en songkeuze voor dit coveralbum, scoort het album een stuk minder. Hoewel de songkeuze divers is en ook een redelijk rijtje aan illustere songschrijvers de revue passeren, mist het album een eigen smoel en ligt de nadruk op de meer oppervlakkige soul en Rhythm & Blues. De echte liefhebbers van deze southern soul en R&B zullen McCain’s interpretatie zeker te verhapstukken vinden, omdat Nobody’s Fault But Mine een integere interpretatie is van oude klassieke songs. Diegene die op zoek is naar spannende muziek en originaliteit moet deze Edwin McCain vooral links laten liggen.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Edwin McCain Label:Direct Holdings
Unsun – The End Of Life

Unsun - The End of LifeHet begint wat te worden met de metalscene in Polen. Langzaam maar zeker...

Mark Olson & Gary Louris – Ready for the Flood

Mark Olson & Gary Louris - Ready for the Flood Een duo zien we niet vaak meer in de hedendaagse hitlijsten of de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT