RECENSIE: Swingin' Utters - Hatest Grits: B-sides and Bullshit

Swingin’ Utters – Hatest Grits: B-sides and Bullshit
2008-12-12 De Swingin’Utters begonnen eind jaren tachtig onder de naam Johnny Peebucks and the Swingin’ Utters. De band staat garant voor een stevige portie streetpunk en staat sinds 1996 onder contract bij Fat Wrech Chords. Imiddels heeft de band acht full-length platen uitgebracht en zijn ze een gevestigde naam in de scene. Op Hatest Grits: B-sides and Bullshit staan naast de b-sides ook vijf tracks die nog niet eerder werden uitgebracht. Daarnaast kan de echte fan zijn hart op halen bij oude demo versies en nog zes bonus tracks die niet op de tracklisting staan. Dit maakt een totaal van maarliefst 32(!) nummers.

Tegenwoordig is het artwork of boekje bij een plaat vaak nauwelijks van enige toegevoegde waarde. De Swingin’Utters pakken het echter goed aan. Naast een aantal bandfoto’s en oud artwork, is elke track van enig commentaar voorzien. Zo komen we erachter dat de band het er over eens is dat openingstrack ‘No Groove In Gunsight’ toch op de Juvenile Product plaat had moeten staan. Bij het commentaar op de cover van Cock Sparrer’s ‘Where Are They Now’ laat bassist Kevin doorschemeren dat ze toch beter een coverband hadden kunnen blijven. Dat Cock Sparrer van grote invloed is geweest op de band is niet alleen terug te horen in de sound van de band. Hatest Grits bevat maar liefst 3 Cock Sparrer covers. Dit is niet storend, want het zijn stuk voor stuk classics.

Talloze nummers op deze plaat zijn het waard om deze verzamelaar in huis te halen. Zo is de B-side van de ‘Teen Idol Eyes’ single, dat al een geweldig nummer is en ook op deze plaat staat, ‘To Return Now’ erg de moeite waard. Een melodieuze track met een erg fijn gitaarloopje. Door de meerstemmige zang lijkt ‘The Lonely’ een beetje op een NOFX track, maar dan meer in streetpunk stijl. De invloed van folk blijkt ondermeer uit ‘Black Mountain Rain’ en ‘Heroes Of The Corner Bar’. Zeker bij het tweede nummer zegt de titel genoeg.

De oude demo opnames van de band zijn ook zeker de moeite waard. In tegenstelling tot de ellende die je vaak terug hoort bij oude demo’s en oefenhoktapes, klinkt het hier gewoon erg strak. Een must voor de liefhebber. De zes bonustracks die niet op de tracklisting staan, zijn waarschijnlijk gemaakt tijdens een avondje hangen. Het zijn akoestische nummers die opzich weinig toevoegen aan de plaat. Als extraatje is het echter leuk meegenomen en maakt de verzamelaar wel echt af.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Swingin' Utters Label:Fat Wreck Chords
Ásmegin – Arv

Ásmegin - ArvHet Noorse Ásmegin maakt al tien jaar muziek en brengt met Arv binnenkort...

Dead To Me – Little Brother

Dead to Me - Little Brother Dead To Me bestaat onder andere uit leden van One Man Army en Swingin’...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT