RECENSIE: Various - Going Nowhere Fat - Fat Music Vol. 8

FAT
2015-12-05 Het fameuze Fat Wreck Chords bestaat dit jaar maar liefst een kwarteeuw lang en die gelegenheid wordt regelrecht aangegrepen om eens lekker in de archieven van dit label te duiken. Onder de noemer Fat Music is het na gepaste titels als Survival Of The Fattest, Physical Fatness en Live Fat, Die Young , tijd voor Going Nowhere Fat . Fat Music Vol.8 is samengesteld door Fat Mike, wiens eigenlijke naam overigens Michael John Burkett is, die naast producent, zanger en bassist van NOFX, Me First and the Gimme Gimmes en heel af en toe Against Me!, tevens medeoprichter is van dit grootste onafhankelijke label van Amerika.

Logisch dus dat wij zijn muzikale capriolen terugvinden in deze alleraardigste collectie. Zo horen we hem in ‘Straight Up’, een grote hit uit de jaren tachtig van Paula Abdul maar nu in de uitvoering van Me First and the Gimme Gimmes en komen we hem ook tegen in het door hem geschreven ‘Monsters’ van Home Street Home. Uiteraard ontbreekt ook NOFX niet maar meneer is wel zo slim geweest om een niet eerder uitgebrachte ‘SF Clits’ aan het album toe te voegen. De echte fans zullen deze fijn gepolijste ‘demo’ ongetwijfeld al lang in huis hebben maar het zou voor velen toch een prima excuus kunnen vormen om deze ook maar aan de verzameling toe te voegen. De tijd van Rock Against Bush, een actie die indertijd werd gestart om de toenmalige president het Witte Huis uit te jagen, zijn laatste echte ‘punk-daad’, lijkt nog langer geleden. Tegenwoordig moet er simpelweg geld worden binnengehaald.

Desondanks is het aanbod van de diverse bands die deel uitmaken van deze familie op dit album, zeker de moeite waard en zitten er naast ska, reggae, rock en licht commerciële hardcore of skate-pop, bovendien zeer aardige tracks tussen die wel degelijk punk-invloeden bevatten. Bekende namen zijn er volop. Zo zijn daar gerenommeerde acts als Mad Caddies, Real McKenzies en Good Riddance. Stuk voor stuk gasten die je er wel bij kunt hebben op een feestje als dit. Heel veel verder terug dan 2012 gaat deze verzameling niet en eerlijk gezegd wisselt de kwaliteit van de diverse opnamen enorm maar dat dit zilveren jubileum er één is met een gouden randje wordt op Fat Music Vol.8 ontegenzeggelijk bewezen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Various Label:Fat Wreck Chords
Cover Hans Teeuwen en The Painkillers - Popstukken

Hans Teeuwen en The Painkillers - PopstukkenTijdens één van zijn shows zingt cabaretier Hans Teeuwen een solo van...

Cover MXRCXL - In Alarm

MXRCXL - In Alarm Vinyl is helemaal terug en hoewel het nog niet de redding is van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT