RECENSIE: MXRCXL - In Alarm

MxRCxL
2015-11-04 Vinyl is helemaal terug en hoewel het nog niet de redding is van de muziekindustrie blijft het prettig dat er voor de liefhebbers van de LP van vrijwel elke release een aantal vinylpersingen wordt gemaakt. Daarnaast zijn er ook artiesten die hun muziek in eerste instantie alleen nog maar op een heuse LP uitbrengen. Gelijk hebben ze anders komt alles toch maar op internet in de vorm van inferieure streams of mp3’s. Een artiest die dit goed begrepen heeft is Marcel Janssen die samen met zijn drie, inmiddels vaste, bandleden onder de naam MXRCXL zijn debuutplaat In Alarm heeft uitgebracht op 250 handgenummerde LP’s. Wanneer je naar het smaakvolle, sobere artwork en het fraaie blauwe vinyl kijkt, dan weet je al: het staat 1-0 voor MXCRXL. Dit is muziekbeleving in optima forma. Slecht kan het dan al niet meer worden.

De muziek op In Alarm is net als op de voorgaande EP’s energiek en wederom zijn de vergelijkingen met onberekenbare bands als Faith No More (in ‘The Damaged One’) en The Mars Volta weer aanwezig. In de melodieuze punk-achtige passages doemen ook namen als The Pixies en Nirvana op. Vooral in een stuwend en redelijk toegankelijk nummer als ‘In Alarm’ gaat die vergelijking met die laatstgenoemde bands wel enigszins op, maar ook opener ‘Shit For Brains’ heeft wel iets van het neurotische dat de genoemde bands ook altijd kenmerkte. MXRCXL kopieert zeker niet, maar geeft juist aan alle genoemde referenties een flinke eigen draai.

De verrassende opener van kant twee is het Roy Orbison nummer ‘You Got It’ dat vooral bekend is geworden door de Travelling Wilburys, waar Orbison deel van uitmaakte. Het nummer is in de versie van MXRCXL vanzelfsprekend een stuk steviger, maar ook slepender. Het daaropvolgende ‘Where Were You? All Of The Others Were There!’ laat weer een furieuze Marcel horen die de longen uit zijn lijf schreeuwt van woede. Ook het prachtige, door slechts een eenvoudige riff begeleide, ‘Devoured + Dried Up’ geeft de prettig rauwe stem van de Rotterdammer alle ruimte, waarna het eclectische ‘Happy Shooting’ de plaat in stijl afsluit.

Naast de weerbarstige, maar vooral intrigerende, muziek zijn het ook de teksten vol onzekerheden en angsten die voor een licht claustrofobisch gevoel zorgen. Wat te denken van de beginregel van ‘Oh The Irony’: ”Don’t let the church bells hit me on my funeral”. Hier wordt duidelijk: voor Marcel geen stichtelijke woorden.

Muzikaal gezien is In Alarm een plaat die even tijd nodig heeft om je eigen te worden. Maar zijn dat niet altijd de beste platen? De eigenzinnige en ongrijpbare muziek op deze fraaie plak vinyl is een prima reden om de LP aan te schaffen. Wees er snel bij, want ze zijn ongetwijfeld snel uitverkocht.

MXRCXL presenteert In Alarm 6 november op lichtschip V11 in Rotterdam.
Recensent:Jan Didden Artiest:MXRCXL Label:Eigen Beheer
fat

Various - Going Nowhere Fat - Fat Music Vol. 8Het fameuze Fat Wreck Chords bestaat dit jaar maar liefst een kwarteeuw lang...

Cover Christian Mistress - To Your Death

Christian Mistress - To Your Death Christian Mistress ging ten tijde van Possession de wereld door als de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT