RECENSIE: Ásmegin - Arv

Ásmegin – Arv
2008-11-20 Het Noorse Ásmegin maakt al tien jaar muziek en brengt met Arv binnenkort pas haar tweede album uit. De band heeft in die tijd al heel wat meegemaakt. De band begon in 1998 als heuse vikingmetal band en bracht twee demo;’s uit waarna men er al snel de brui aan gaf. De nog twee overgebleven leden besloten een doorstart te maken. In een nieuwe samenstelling werd in 2003 het debuutalbum uitgebracht. Nog voor de release verliet zanger Bjørn Olav Holter alweer de band en werd vervangen door Erik Fossan Rasmussen. Vervolgens stapten drie leden uit de band en kon men weer opnieuw beginnen. Weer vijf jaar later is het dan toch gelukt een vast kwartet bij elkaar te krijgen en is het tweede album een feit. In die nieuwe samenstelling is alleen gitarist Marius Olaussen nog als lid van het eerste uur te vinden.

Muzikaal wordt Ásmegin in het folkmetal hokje gepropt al is de muziek van de Noren meer divers en zwaarder dan die van de geijkte folkmetal namen. Ásmegin heeft duidelijk een tik meegekregen van het duistere Noorse blackmetal geluid en ook deathmetal invloeden zijn te ontwaren. Zo heeft de band wel raakvlakken met bands als Kampfar en Yearning. Accordeon en vooral viool zijn luid en duidelijk aanwezig en ook wordt gebruik gemaakt van gastzangeressen. Het mooie openingsnummer ‘Fandens Maelkebøtte’ wordt gelijk al gedomineerd door de fraaie zang van de dames. En ook ‘Hiertebrand’ ligt in hetzelfde straatje en lijkt door de overheersende viool wel wat op The Sins Of Thy Beloved. De grunt van Erik Fossan Rasmussen is bijzonder zwaar en past prima in het duistere geluid. Hoogtepunt is het lange ‘Yndifall’ wat wordt gedomineerd door een mooie baslijn en beangstigend duister klinkt. Ook heel mooi is: ‘Gengangeren’ waarin zowaar wat Opeth invloeden zijn te ontdekken.

Het geluid klinkt hier en daar wat dofjes en lowbudget. Daarbij wordt mijn promo vooral verpest door die vervelende voice-over waarbij de muziek zo ver wordt weggedraaid dat luisteren naar dit toch verder prima album een moeizame geschiedenis blijkt. Arv is gelukkig sterk genoeg om dit te overleven. Laten we daarbij hopen dat de opvolger wat sneller komt want dit smaakt naar meer. Voor liefhebbers van folk metal met een donker randje is dit een vette aanrader.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ásmegin Label:SPV
C.R. Avery – Magic Hour Sailor Songs

C.R. Avery - Magic Hour, Sailor Songs C.R. Avery is afkomstig ui Vancouver, Canada en dat er wel eens vaker...

Swingin’ Utters – Hatest Grits: B-sides and Bullshit

Swingin' Utters - Hatest Grits: B-sides and Bullshit De Swingin’Utters begonnen eind jaren tachtig onder de naam Johnny Peebucks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT