RECENSIE: Various - Filles Fragiles #2

Diversen – Filles Fragiles #2
2008-12-13 Journalist Guuz Hoogaerts breekt met Filles Fragiles #2 wederom een lans voor de door zuchtmeisjes gezongen Franstalige popliedjes. Door vooral, maar niet uitsluitend, de nieuwe golf zangeressen naar voren te schuiven, vervalt ‘Guuzbourg’ ten opzichte van de met name op de jaren 1960 gerichte Ultra Chicks-compilaties gelukkig nergens in de herhaling. En met het prachtige openingsduo ‘Le Bonheur’ van Berry en ‘Jamais Seule’ van Loane lijkt deze verzamelaar aanstonds zelfs af te stevenen op alom lof. Maar helaas bezitten niet alle tracks de overtuigingskracht en charme van bovengenoemde pareltjes.

Het is vooral de eerste helft van Filles Fragiles #2 die, na de erg sterke opening, de opgewekte verwachtingen niet geheel waar weet te maken. De al met stapels klaarliggende krachttermen als wonderschoon en essentieel borrelen bij bijvoorbeeld de wat makkelijke Gainsbourg/Birkin-imitatie van Adam Cohen en Virginie Ledoyen en de Natalie Imbruglia’s hit ‘Torn’ in herinnering roepende song ‘Les Froleuses’ van Louis Bertignac en Carla Bruni simpelweg niet op. En ook de liedjes van de Nederlandse afgevaardigden Liesbeth List en Leine zijn aardig, maar ook niet meer dan dat.

Wanneer halverwege de rit Vanessa Contenay-Quinones haar ding doet, zijn we echter weer volledig bij de les. En ook de sensuele stemmen en meeslepende composities van Dorval, The Lovers, Erica Buettner, Etyl, Dani Siciliano (hier in samenwerking met het dansduo Noze) en Vanessa Paradis bekoren beslist. Little’s heerlijk bezwerende ‘Sexe, Drogue & Rock ’N Roll’ zou de ultieme afsluiter van deze grotendeels erg sterke tweede helft zijn geweest en het is dan ook zonde dat we als bonustrack het nogal banale ‘Melodie d’Amour’ van Nougat feat. Nightporter voor onze kiezen krijgen.

Maar goed, Hoogaerts heeft met veel liefde voor de muziek en kennis van zaken een bij vlagen erg prikkelende en beslist diverse verzamelaar afgeleverd die ook zonder klinkende namen als bijvoorbeeld Camille en de Belgische Axelle Red en ondanks een paar wat mindere momenten een sympathieke promotie voor het Franstalige popliedje en het zuchtmeisje is. Na aanschaf van de albums van uw favoriet(en) zal deze verzamelaar echter nog maar weinig uit de kast gehaald worden, maar dat is uiteindelijk ook het doel van een wegwijzer-compilatie als Filles Fragiles #2.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Various Label:Sonic Scenery
Osdorp Posse – 2 decennia

Osdorp Posse - 2 DecenniaNederhop is ooit door de Osdorp Posse bedacht en groot gemaakt. Na twee...

King Crimson – Elektrik

King Crimson - EleKtriK King Crimson gaat al een hele tijd mee. De band wordt in 1969 opgericht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT