RECENSIE: Engel (NL) - Engelland

Engel – Engelland
2008-12-17 Rechtstreeks uit Hoorn is rapper Engel al wat jaartjes druk in de weer met hiphop. Zo maakte hij een solo-plaat en twee goed ontvangen Woonboot Producties met beatcreater Daniël. Nu komt hij met met zijn volgende solo plaat. Hij neemt je mee naar Engelland en eenmaal aangekomen vertelt hij over vanalles en nog wat. Hij wordt bijgestaan door onder andere Def P, Diggy Dex en Jiggy Dje. Daarnaast horen we ook beats van Diggy Dex en nemen DJ DNS en DJ Daan de scratches voor hun rekening.

Als het intro ‘Trossen Los’ inzet, ben ik nog even bang het zoveelste top 40 flipflop album in handen te hebben. Zodra Engel zijn eerste lyrics rapt, weet ik dat het goed zit. Vervolgens heet hij ons ‘Welkom’ in zijn creatie. Een heerlijke beat en een leuke tekst. Een van de vetste tracks is ‘Kleine Jongen’, waarop hij zijn hiphopleven uit de doeken doet. Naast Diggy Dex en Jiggy Dje, doet zijn held Def P ook mee op deze track. Net als veel andere beats op de plaat, heeft het nummer een vrij donkere beat. Dan stelt Engel zich kwetsbaar op in het nummer ‘Trots’. Een gevoelige track en wederom goed.

Engel heeft een goede eigen sound. Hij gaat duidelijk voor een oldschool geluid, maar dan wel van deze tijd. In ‘Next Level’ vertelt hij ons de harde waarheid: “Dit is geen next level shit. Dit zijn beats, cuts, raps en verder niets.” En zo moet het ook zijn, dat is hiphop. Hij laat dit ook horen in de track ‘De Basis’. Een heerlijke oldschool drumbeat, vette samples, scratches en lyrics.

Ook zijn er een aantal tracks die wat poppy aandoen. Het nummer ‘Sorry’ heeft echte hitpotentie. Een erg leuke en goede track. Beide nummers met Onno hebben een refrein dat vrij zwak is door de zang die wat r&b-achtig aandoet. De minst relaxte track is ‘Strijdlust’ met Diggy Dex en Tim. Een te lompe en niet chille beat en qua lyrics en flow ondermaats.

Engel zet met Engelland een puike nederhopplaat neer. Het heeft alles in huis: van relaxte beats tot vette lyrics en een goede flow. De beats zijn vaak wel wat aan de donkere kant, maar door wat afwisseling af en toe is dit niet storend. Ook worden de nummers met een boodschap goed afgewisseld met wat luchtigere tracks. De plaat is niet overal verkrijgbaar, let daarom even op www.engelland.nl.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Engel (NL) Label:Eigen Beheer
Moonspell – Lusitanian Metal

Moonspell - Lusitanian MetalFans van Moonspell moeten nog snel het verlanglijstje voor Kerst aanpassen....

King Crimson – Level Five

King Crimson - Happy with what you have to be Happy with / Level Five Onlangs verscheen er een reïssue van King Crimson ’s live-album EleKtriK...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT