RECENSIE: Engel (NL) - #10

Engel - 10
2012-05-17 De twitteraars onder ons konden de afgelopen tijd precies volgen in welke fase de productie van de nieuwe plaat van Engel zich bevond. De stand van zaken kon worden afgeleid uit de activeiten die de productiefste rapper van Nederland met zijn volgers deelde. Als hij geen lyrics aan het schrijven was in zijn thuishaven Hoorn, dan zat hij wel ergens in het land met een van zijn vele muzikale maten een productie af te mixen in een studio. Het harde werk van een artiest die de touwtjes in eigen hand houdt en met #10 zijn tiende album in tien jaar uitbrengt. Het loon na werken mag er zijn.

Na de intro geeft Engel samen met Just, met wie hij zijn vorige plaat Statler & Waldorf maakte, een kijkje in hun muzikale opvoeding. De ´Soundtrack´ van hun leven komt voorbij en voor de hiphop liefhebbers die al een tijdje mee gaan, is het een feest der herkenning door de bekende samples en lyrics die de leidraad van dit nummer vormen. Daarna gaat Engel met het nummer ‘Afslag’ terug naar de sound van zijn Woonboot Producties. Dat doet hij vanzelfsprekend met muzikant/beatcreator Daniël, die op deze producties ook al de muzikale begeleiding – waaronder de heerlijke gitaarloopjes - voor zijn rekening nam. Een gevoelige track over het leven, waarin voor velen waarschijnlijk een herkenbaar beeld wordt beschreven.

Dan is het tijd voor het oldschool-gevoel anno 2012. In ‘Generaties’ komen drie generaties rappers aan het woord over een erg relaxte beat van Maximoe. Oude rot in het vak Def P trapt af in 1982, vanaf 1992 neemt Engel het stokje over en het jongste raptalent van Nederland, Fotosynthese, sluit af met zijn ervaringen het afgelopen decenium. Leuk concept, goed uitgewerkt. Ook de tweede helft van de plaat is zeer de moeite waard met tracks als ‘Frontline’, een oldschool track samen met rapper CelphTitled en met beats van Dopaganda, ‘Noem me’, met geweldige begeleiding op het orgel door Kai Liem, en ‘Nostalgie’. Van album vullers is dan ook geen sprake.

#10 klinkt zoals we van Engel gewend zijn. De beats zijn muzikaal tot in de puntjes verzorgd en voorzien van goed gedoseerde cuts en scratches. Engel heeft zich volgens zijn eigen recept laten bijstaan door verschillende dj’s, producers en muzikanten. Tekstueel gezien blijft hij bij zijn vaste thema´s, flowt hij als vanouds en wordt hij weer door een bonte verzameling Nederlands- en Engelstalige rappers bijgestaan. De keerzijde van de hoge productiviteit, eigen receptuur en vaste thematiek, is dat voorspelbaarheid en verveling op de loer ligt. Vooral voor diegenen die Engel al wat langer volgen, zal dit aspect het enthousiasme over de nieuwe plaat mogelijk temperen. Voor de liefhebbers van de Engel-sound, daarover mag inmiddels toch wel gesproken worden, en voor nieuwe luisteraars geldt deze plaat als een welkome uitbreiding van zijn oeuvre. Wil je Engel live zien tijdens zijn #10TOUR, check dan www.engelland.nl voor data!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Engel (NL) Label:Eigen Beheer
Cover Rufus Wainwright - Out of the Game

Rufus Wainwright - Out of the GameLangzaam maar zeker groeit de status van Rufus Wainwright tot een van beste...

Cover Ebo Taylor - Appia Kwa Bridge

Ebo Taylor - Appia Kwa Bridge Gitarist Ebo Taylor stond aan het einde van de jaren ’50 aan de top van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT