RECENSIE: Rufus Wainwright - Out of the Game

Cover Rufus Wainwright - Out of the Game
2012-05-21 Langzaam maar zeker groeit de status van Rufus Wainwright tot een van beste singer/songwriter van deze tijd. Een status die onder het oppervlak al veel langer rondgaat lijkt nu ook steeds meer bij het grote publiek door te dringen. Met zijn inmiddels zevende album Out Of The Game laat hij horen waarom dat is.Samen met producer Mark Ronson en een hele bak aan gastmuzikanten als Sean lennon, zus Martha, gitarist Nick Zinner ( Yeah Yeah Yeah`s) Andrew Wyatt (Miike Snow) en gitarist Nelse Cline (Wilco) maakt Wainwright van Out Of The Game een sterk en veelzijdig album.

Wat na een paar keer luisteren opvalt, is dat de samenwerking tussen Ronson en Wainwright als een hele natuurlijke klinkt. Hoe vaak hoor je tegenwoordig niet het geluid van de producer in plaats van het geluid van de muzikant zelf? Nee, in dit geval zorgt de samenwerking voor een aanvulling op de toch al zo mooie sound van Wainwright. Mede door toevoeging van The Dap-Kings, eerder te horen op Back To Black, de succesvolle samenwerking tussen Ronson en Amy Winehouse, klinken alle songs warm en vol soul.

Het bewonderenswaardige aan Out Of The Game zit hem in de subtiele manier waarmee Wainwright onder je huid weet te geraken. Begint het album redelijk luchtig met het zwoele briesje uit de titelsong en huppel je met ‘Welcome To The Ball’ een feestelijke avond tegemoet. Zo geleidelijk gaat het album van hoogstaande pop over naar ingetogen luisterliedjes. De bluesy ballad ‘Respactable Drive’, het ingetogen ‘Sometimes You Need’, ze blijken per luisterbeurt specialer te worden dan ze in eerste instantie lijken. En dan hebben we het nog niet gehad over het hartverscheurende ‘Song For You’ of ‘Candles’ wat Wainwright schreef voor zijn overleden moeder en waarin de doedelzak een prominente rol opeist. Mooier kan afscheidsmuziek niet klinken.

Rufus Wainwright kiest met Out Of The Game voor een radiovriendelijk album. Het is dan ook een geweldige prestatie dat hij nergens op het album kwaliteit en klasse hoeft in te leveren om tot dat resultaat te komen. Neem ‘Perfect Man’ een geweldige popsong met een klassieke melodielijn die moeilijk uit je hoofd gaat, maar wel voorzien is van een perfect passende tekst.

Titeltrack ‘Out Of The Game’ schreef Wainwright met in het achterhoofd afscheid van het sterrendom. Een stapje terug uit de spotlights. Of dit ook daadwerkelijk gaat lukken lijkt uitgesloten. Out Of The Game is meer dan ooit geschikt voor het grote publiek. Het album bevat eigenlijk alles wat een topplaat moet hebben. Het is toegankelijk, radiovriendelijk en muzikaal zeer sterk. Nee, Rufus, een stapje terug uit de spotlights kan je wel vergeten.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Rufus Wainwright Label:Universal
Cover Duvel & Nikes - DNA

Duvel & Nikes - DNADuvel, de Rotterdamse rapper die dit jaar veertig wordt, is een van de...

Engel - 10

Engel (NL) - #10 De twitteraars onder ons konden de afgelopen tijd precies volgen in welke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT