RECENSIE: Hooverphonic - Hidden Stories

Hooverphonic
2021-09-09 Het jubileumfeestje ter ere van het vijfentwintig jarige bestaan kwam er anders uit te zien dan ze aanvankelijk in gedachten hadden, maar desondanks kan Hooverphonic inmiddels weer een bijzonder hoofdstuk toevoegen aan het prachtige succesverhaal van de band. Steeds werd de vraag om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival afgewimpeld, omdat het simpelweg niet paste in het drukke tourschema van de Belgische band. Dit jaar bleek de tijd, enigszins geholpen door een pandemie, eindelijk rijp om met slechts één eigen compositie gedurende vijf minuten vele tientallen miljoenen kijkers te betoveren tijdens de 65e editie van het festival. Met de terugkeer van zangeres Geike Arnaert, waarmee The Magnificent Three weer in ere is hersteld, werd tevens in de sterkste formatie opgetreden. Dat er niet meer mogelijk bleek dan een eindklassering halverwege het rechter rijtje heeft werkelijk niets te maken met de kwaliteit van de ‘The Wrong Place’, de track die voorafging aan de release van het dit jaar verschenen Hidden Stories. Op een prachtige maar weinig subtiele wijze wordt de sfeer beschreven van een one night stand: “Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt”, klinkt het dreigend en vooral verwijtend uit de mond van de zangeres. Het vertrouwen in Cupido lijkt nu toch echt voor altijd onherstelbaar beschadigd als later blijkt dat de hoofdrolspeelster/slachtoffer waarschijnlijk nog dezelfde dag is verleid met ‘One Big Lie’, door die gladjakker met zijn Ray-Ban-zonnebril en gladde praatjes.
Het zijn weer enkele juweeltjes van Alex Callier in het omvangrijke oeuvre van Hooverphonic die, zoals we haast gewend zijn, muzikaal niets aan het toeval hebben overgelaten. Alles wordt uit de kast gehaald wanneer de situatie daar om vraagt. Gebleven zijn de geladen, melodieuze, filmische en orkestrale arrangementen zoals in ‘Hidden Stories’ en ‘Full Moon Duel’, waarin diverse muzikale verwijzingen naar het werk van Ennio Morricone zijn te ontwaren en dat je als een zeer geslaagd eerbetoon aan de vorig jaar overleden Italiaanse orkestrator en componist kunt beschouwen. Gelukkig blijkt het drietal ook nog altijd sterk overeind te blijven in de kleinere intieme en sfeervolle momenten waardoor het zelfs zeer aangenaam verpozen is op zo’n grauwe najaarsdag tijdens ‘Belgium In The Rain’.
Met Hidden Stories heeft Hooverphonic weer een prima troef in handen om de mooiste Europese podia te bezoeken, zoals ze dat al zo vaak hebben gedaan. Daar hebben ze het Eurovisie Songfestival helemaal niet voor nodig.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Hooverphonic Label:Universal
Cover Billy F Gibbons - Hardware

Billy F Gibbons - HardwareNieuwe muziek van de Texaanse woestijnrockers ZZ Top is er voorlopig nog...

Morcheeba

Morcheeba - Blackest Blue Dachten ze in maart van het vorige jaar nog probleemloos te kunnen genieten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT