RECENSIE: Moonspell - Lusitanian Metal

Moonspell – Lusitanian Metal
2008-12-20 Fans van Moonspell moeten nog snel het verlanglijstje voor Kerst aanpassen. Liefhebbers van de Portugese band dienen hun eerste dvd Lusitanian Metal zonder meer in huis te halen. De gothic metalband met het zwarte randje heeft een rijke historie die op de tweede schijf van deze dubbel dvd zeer uitgebreid aan bod komt. Maar daar over later meer.

Allereerst staat op het eerst schijfje een concert uit 2004 dat in Katowice in Polen is opgenomen. Dat lijkt mosterd na de maaltijd, maar is logisch gezien het feit dat Moonspell toen nog onder contract stond bij Century Media en het label blijkbaar nog een graantje van het succes wil meepakken. Waarom er dan zo lang mee gewacht is blijft een raadsel. Het concert laat prima zien en horen waartoe Moonspell live in staat is. Het geluid is bijna perfect, maar laat een enigszins steriele indruk achter. Aan de band ligt het niet; zanger Fernando Ribeiro is een frontman waar je niet omheen kunt en ook de overige bandleden presteren prima. De nadruk ligt op de albums Irreligious en natuurlijk het op dat moment net uitgekomen album The Antidote. Na een uurtje is het al weer (te snel) over en mis je een handjevol klassiekers. Verder staan op de eerste dvd zes kunstzinnige en duistere clips die het bekijken zeker waard zijn. Ook staat er nog een Making of en een interview op het eerste schijfje.

De tweede dvd is er één waar de fans van zullen watertanden, al is het voor de gemiddeld geïnteresseerde een uiterst lange zit. De geschiedenis van de band wordt chronologisch verteld aan de hand van live opnamen. Dat begint met een Rehearsal uit 1992 waarbij de band een kwartier lang een soort ruis produceert en wordt vervolgd met maar liefst vijftig live opnamen. Daarop zien we een band die in de beginjaren nog een echte blackmetal band probeert te zijn, compleet met wit geschminkte gezichten, vuurspuug acts en danseressen. Bij elke tour zie je de band steeds meer groeien en verdwijnt de blackmetal band ten faveure van een zelfverzekerde gothic metal band. Omdat het meeste met een bibberende camcorder is gefilmd is het beeld vaak matig en het geluid hier en daar ronduit slecht. Maar het gaat om de geschiedenis en de beelden zijn soms erg leuk, al doet het moment dat Fernando Ribeiro met vuurspugende vleugels op het podium staat doet wel wat potsierlijk aan. Maar dit geeft natuurlijk ook aan dat een optreden van Moonspell vaak een unieke ervaring is. Het halve uurtje opname van het With Full Force festival in 2004 is qua beeld en geluid wel perfect, waardoor gelijk de vraag rijst waarom dit concert niet in zijn geheel op de dvd staat.

Lusitanian Metal is er vooral voor de fans en laat zien dat Moonspell een unieke band is binnen het metalgenre. Het concert in katowice komt ook nog apart uit op cd en er is nog een combipakket waar alle schijfjes in zitten. Tijdens de kerstdagen is dit een goed alternatief voor Home Alone.


Eerdere recensies van Moonspell:
- 03-05-2008: Night Eternal;
- 22-11-2007: Under Satane.
Recensent:Jan Didden Artiest:Moonspell Label:Century Media
The Covenant - Welcome to the Real World

The Covenant - Welcome to the Real World The Covenant , niet te verwarren met Covenant, is een oldskool hardrock band...

Engel – Engelland

Engel (NL) - Engelland Rechtstreeks uit Hoorn is rapper Engel al wat jaartjes druk in de weer met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT