RECENSIE: Moonspell - Extinct

Moonspell
2015-05-03 Moonspell is een van die bands die niet meer weg te denken is uit het metallandschap. De Portugese band bestaat al sinds 1992 en heeft met Extinct alweer haar tiende album uitgebracht. Het vijftal rond zanger Fernando Ribeiro verzaakt nooit en weet per plaat een nieuw vat inspiratie aan te boren. Verrassen doet ook Extinct niet, maar het vakmanschap druipt er weer aan alle kanten vanaf. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.

Muzikaal is het ook allemaal niet meer zo extreem als in de beginjaren en de band is steeds meer de gothic en soms zelfs mainstream rockkant opgegaan. De koffiebruine stem van, een nog slechts spaarzaam gruntende, Ribeiro leent zich er dan ook heel goed voor. Uiteraard zal de muziek altijd een duister tintje bevatten, maar op Extinct draait het vooral om goddelijke melodieën die per luisterbeurt zich steeds meer ingraven in je brein. Daarnaast is het geluid prachtig, maar dat kan onmogelijk anders met een man als Jens Bogren achter de knoppen.

Openingssong ‘Breathe’ en ‘Extinct’ zijn nog redelijk standaard Moonspell nummers te noemen, waarbij vooral ‘Extinct’ behoorlijk stevig is. Het daaropvolgende lekker vlotte ‘Medusalem’ heeft flinke Oosterse invloeden en doet zeer sterk aan Orphaned Land denken. Niet zo gek als je bedenkt dat Yossi Sassi (ex-Orphaned Land) zijn bouzoukitara laat horen in dit nummer.

Een ander opvallend nummer is het bijna dansbare, maar intens sombere ‘The Future Is Dark’ dat Ribeiro in zijn droevigste overdenkingen laat horen; ”The future is dark, the future is vile, without you there’s no tomorrow”. Ook ‘Funeral Bloom’,‘A Dying Breed’ en ‘Domina’ laten een zwaarmoedige Ribeiro horen. Het levert wel weer de fraaiste stukjes muziek op, waarbij vooral ‘Domina’ hemeltergend mooi is. Wat een prachtig refrein bevat dit nummer!

Superklassiekers als Wolfheart of Irreligious zul je niet snel meer horen van Moonspell, maar Extinct is nog altijd materiaal voor het linker rijtje van de eredivisie. Kortom Ribeiro en zijn mannen hebben weer een heerlijke plaat voortgebracht die je keer op keer wilt horen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Moonspell Label:Napalm Records
Cover The Answer - Raise A Little Hell

The Answer - Raise A Little HellMet een bandnaam als The Answer zou je haast niets anders verwachten dan...

Cover The Galactic Lo-fi Orchestra - The Galactic Lo-Fi Orchestra

The Galactic Lo-fi Orchestra - The Galactic Lo-Fi Orchestra Als voorproefje op hun nieuwe album stel t The Galactic Lo-Fi Orchestra ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT