RECENSIE: Ozma - The Doubble Donkey Disc

2002-06-20 Als je zenuwachtig wordt van de soundtracks van computerspelletjes zoals ze ooit ambachtelijk gemaakt werden (Nintendo NES, Sega Megadrive) dan zul je aan de muziek van Ozma even moeten wennen. Wanneer je de supermario tune op je blokfluit leerde spelen, elke zaterdag Captain-N keek of (zoals ik) gepest werd omdat je je gameboy op je cassettedeck aansloot dan kun je per direct deze studentikoze mannen uit L.A. in je armen sluiten.

Gelukkig klinkt de band niet alleen als de soundtrack van een computerspel (het wat mij betreft geniale nummer "Korobeiniki" en het rockende "Landing of Yuri Gagarin" trouwens wel) Zachte, zelfs zoetige, zang, gladde basloopjes en op het juiste moment aangezette distortionakkoorden zorgen voor een aangenaam geheel van poppy nummers met rock en punkinvloeden. De meest voor de hand liggende vergelijkingen zijn Weezer en Nada Surf. Dit zijn dan ook bands waar Ozma reeds mee tourde. Net zoals deze bands, lijkt de muziek van Ozma gemaakt om door de gangen van Amerikaanse high-schools te schallen. Collegerock dus.

De ondertitels van de tweede helft van het album en de manier waarop dit album gebracht wordt (alsof het een collectie van twee eerder uitgebrachte EP's betreft) blijkt dat Ozma het wel humoristisch vindt om ons te verwarren. De eerste helft van het album heet "The Russian Coldfusion EP" en het andere deel heet "The Bootytraps EP". In het eerste deel wordt geflirt met oost-europese invloeden. Het tweede deel is wat onsamenhangerder, hier krijgt namelijk elk bandlid de kans om te laten zien hoe Bootylicious hij of zij is.

Het zesde nummer is het eerste nummer van het gedeelte dat onder de noemer "The Bootytraps EP" op dit album staat. Dit nummer herbergt werkelijk alle kwaliteiten van Ozma in zich. Een dwaas intro, rustige opbouw, sterke (nintendo-achtige) melodie en een disco intermezzo met de vermakelijke tekstuele vondst "Get down to business, the business of getting down".
Recensent:Jeroen Verdel Artiest:Ozma Label:Kung Fu Records

Down By Law - Punkrockdays: The Best Of DBLEén van de grote namen in het punkwereldje is Dave Smalley. Mede...

Kopna Kopna - Kopna Kopna Het maken van een demo is om er voor te zorgen dat je als band van je laat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT