RECENSIE: People in Planes - Beyond the Horizon

People In Planes – Beyond The Horizon
2009-11-07 People In Planes is een rockband uit Cardiff die eind jaren ’90 wordt opgericht onder de naam Robots In The Sky. Als de band korte tijd later een contract van EMI krijgt aangeboden, wordt de naam veranderd in Tetra Splendour. Onder deze naam brengt de band in 2002 het album Splendid Animation uit. Als de band in de studio zit om de opvolger op te nemen beëindigt EMI het platencontract.

De band verandert hierna de naam in People In Planes en onder deze naam verschijnt in 2005 de single ‘Talking Head’. Het album As Far As The Eye Can See volgt een jaar later. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is het tijd voor het tweede album onder de huidige bandnaam. De band werkte hierop samen met vier verschillende producers, waaronder Matt Squire (Panic At The Disco) en Dan Austin (Doves, Massive Attack).

De muziek die People In Planes op Beyond The Horizon ten gehore brengt, laat zich het best omschrijven als melodieuze rock met een dikke post-grunge saus. Het album opent aardig met ‘Last Man Standing’, een melodieus rocknummer. Als de tweede track begint denk je door de strakke drums en baslijn eerst aan een soort electrorock, maar al snel ontaardt dit nummer in een soort pompeuze rock met een volledig dichtgesmeerd geluid. Het refrein is zeer meezingbaar, maar heeft met “Help me, help me, you know me better than I know myself” een nogal clichématige tekst. Ook het refrein van ‘Know By Now’ is zeer meezingbaar, maar verzuipt in de overdadige productie.

‘Get On The Flaw’ begint met een cello, maar ook hier volgt al snel een stevig rocknumer met een veel te volle productie. De vocalen hebben hier wel iets van die van Alice In Chains, maar dan een stuk gladder. Dit geldt overigens voor meer songs op het album, waaronder ‘Tonight The Sun Will Rise’, ‘Better Than Life’ en ‘Pretty Buildings’. Dit laatste nummer begint met een piano en heeft een leuke, maar ook wel erg zoete zangmelodie. Hierna volgt een bed violen en zwelt de muziek langzaam en zeer voorspelbaar aan.

People In Planes heeft een vrij gevarieerd album gemaakt, iets wat ongetwijfeld te maken heeft met de vier verschillende producers. Door de overvolle productie en het matige songmateriaal gaat Beyond The Horizon echter al zeer snel tegenstaan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:People in Planes Label:Ada Global
Harmonia & Eno ’76 – Tracks And Traces

Harmonia & Eno '76 - Traks and Traces Re-ReleasedBegin 1973 zet Michael Rother zijn band Neu! in de ijskast. Hij voegt zich...

Redemption – Snowfall On Judgment

Redemption - Snowfall on Judgment Day Het Amerikaanse Redemption is een band uit de dichtbevolkte Inside Out...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT