RECENSIE: Sparks the Rescue - Eyes to the Sun

Sparks the Rescue - Eyes to the Sun
2009-12-15 Zo nu en dan kan een band uit het niets ineens een totaal andere weg inslaan. Soms zijn de redenen hiervoor duidelijk, soms helemaal niet. Soms pakt zo’n verandering totaal anders uit dan gehoopt, soms is het een hele fijne verrassing. Sparks the Rescue valt bij deze beide stellingen in de tweede categorie. Ergens tussen het releasen van een goed ontvangen ep, het getekende contract bij het label Double Blind en het vertrek van één van de bandleden is de band deze koerswijziging ondergaan. Met het nieuwe album Eyes to the Sun laten de heren dit horen.

Toen Sparks the Rescue in 2007 haar ep The Secrets We Can’t Keep uitbracht, had de sound veel weg onder andere Chiodos en A Skylit Drive. Nadat de toetsenist van de band, Marty, later dat jaar de band echter verliet, sloeg het geluid van het overgebleven Sparks the Rescue honderdtachtig graden om. In veel gevallen kan dit tot zorgen baren, maar in dit specifieke geval is dat gelukkig niet van de orde. Fans van de eerste minuut zullen niet ontevreden zijn. De meeste screams en stevige riffs zijn dan wel ingeruild voor catchy refreintjes en poprock-gitaartjes, maar met Eyes to the Sun bewijzen de Amerikanen hier juist heel goed in te zijn. De openingstrack, het ontzettend pakkende ‘My Heart Radio’, voldoet al alle voorgenoemde kenmerken en zet hiermee het voorbeeld voor het grootste deel van de rest van het album.

Met Eyes to the Sun bewijzen de heren van Sparks the Rescue tot de selecte groep bands te horen die écht pakkende liedjes kan schrijven. Het is dan ook zonde dat ze vanuit haar label te weinig steun krijgt om écht door te breken. Anders zouden de heren de hitlijsten over de hele wereld kunnen bestormen met hun eerste single ‘Autumn’. ‘Pangaea’ is trouwens ook een vermelding waardig. Het is als nummer een stuk rustiger dan de rest van het album, maar is perfect als afsluiter van het album.

Sparks the Rescue krijgt misschien nog niet de waardering die ze verdient, maar als de mannen doorgaan albums als Eyes to the Sun te maken, zal het niet lang duren voor ze iets heel anders dan de zon voor ogen hebben.
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Sparks the Rescue Label:Hassle Records
Tubelord - Our First American Friends

Tubelord - Our First American Friends Tubelord heeft in de jaren ’90 geluisterd naar alle goede bands. Sunny Day...

She Keeps Bees – Nests

She Keeps Bees - Nests She Keeps Bees , je moet maar op de naam komen. Welke gedachte er achter...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT