RECENSIE: Eels - End Times

Eels - End Times
2010-01-07 “I felt guilty about the long gap between the last two albums so I’m making up for lost time.” Met deze woorden verklaarde Mark ‘E’ Everett het releasen van de nieuwe Eels. Slechts een halfjaar na Hombre Lobo komt de band namelijk al met een nieuw album. Waar de laatste plaat nog een conceptalbum rond een weerwolf was, is End Times een break-up-album. Al zijn droevige hersenspinsels uit de periode van de scheiding met zijn grote liefde heeft Everett opgenomen. Hiermee stapt E duidelijk terug naar waar hij mee begon en nog steeds het beste in is, mooie, gevoelige muziek maken.

Het achtste studioalbum van de band rond de singer-songwriter opent met ‘The Beginning’. Over sombere klanken zingt E nog vol lof over zijn relatie: She put her arms around me, gave me a kiss, and everything was beautiful and free in the beginning. Een nummer later is deze paradoxale lofzang echter over. Het tempo is wat omhoog geschroefd en E verwoordt nu zijn pijn na de scheiding. In de nummers die hierop volgen houdt E dit gevoel vast. Het verdriet is bijna tastbaar in nummers als ‘Mansions Of Los Feliz’.

Onder minimale begeleiding - uitzonderingen daar gelaten - zingt E opnieuw een album vol, zonder repetitief over te komen. Over de grote lijn ligt End Times wel erg in het verlengde van het akoestische deel van Hombre Lobo. Ditmaal heeft de drummer helemaal vrijaf mogen nemen; enkel gitaar en piano begeleiden E. Af en toe - ‘In My Younger Days’ en titelsong ‘End Times’ - klinkt End Times wel enigszins voorspelbaar, maar E kan het zichzelf veroorloven. Dat het prachtige nummers zijn valt namelijk niet te ontkennen.

Met de minimale middelen verzorgt Eels - maar eigenlijk vooral E - een prachtige opener van 2010. Geruchten gaan dat End Times het laatste materiaal van Eels zal zijn. Geluiden van de andere kant beweren echter dat er nog twee platen op de plank liggen. End Times is niet Eels’ beste plaat, maar doet in elk geval hopen op meer.


Eerdere recensies van Eels:
- 16-06-2009: Hombre Loco (12 Songs of Desire).
Recensent:Raoul Markaban Artiest:Eels Label:V2 Records
Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos

Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos De Speeldoos heet de EP van De Staat-frontman Torre Florim in...

Le Peuple de l'Herbe - Tilt

Le Peuple de l'Herbe - Tilt Het is soms oneerlijk verdeeld in de wereld. Het album Tilt van het Franse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT