RECENSIE: Eels - Hombre Lobo (12 Songs Of Desire)

Eels – Hombre Lobo (12 Songs Of Desire)
2009-06-16 De doorgewinterde fan zal op Hombre Lobo, Eels’ nieuwste album met als overkoepelend thema verlangen, misschien niks horen wat zij of hij niet al eerder voorgeschoteld kreeg; een erg fijne plaat is het echter wel. Dat Mark Oliver Everett (kortweg: E) en zijn onderdanen na het, in meerdere opzichten, grootse Blinking Lights And Other Revelations (2005) met een ietwat veilige en rechtlijnige plaat op de proppen komen neemt niet weg dat het wederom effectief en beklijvend is.

Muzikaal speelt Hombre Lobo grotendeels netjes haasje-over tussen de wat stevigere, meer ‘dierlijke’ songs en de ingetogen, meer kwetsbare tracks. De onderling zeer diverse composities kenmerken zich nagenoeg allemaal door een nogal recht-toe-recht-aan opbouw en echo’s van het regelmatig rauw rockende Souljacker (2001), die op het eerder genoemde magnum opus uit 2005 grotendeels verdwenen waren, zweven weer wat rijkelijker rond en combineren uitstekend met het rustigere werk. Hoe dan ook, tracks als de heerlijk ongecompliceerd bluesrockende opener ‘Prizefighter’ (met tekstuele bluf zoals alleen E die kan brengen), de prachtig melancholische ballades ‘That Look You Give That Guy’ en ‘The Longing’, het dreigende ‘Fresh Blood’ waarin E huilt als een weerwolf (= hombre lobo), het muzikaal luchtige ‘My Timing Is Off’, het dromerige ‘In My Dreams’ en de muzikaal subtiele afsluiter ‘Ordinary Man’ zorgen keer op keer voor een prima luisterervaring.

Met zinsnedes als “If I could be that guy instead of me. I’d never let you down” (‘That Look You Give That Guy’), “Being the bomb is her birthright. She’s tremendous. She’s dynamite.” (‘Tremendous Dynamite’) en “Sure there are other things to life. But I can’t think of one single thing. That matters more. Than to just see her. Her smile. Her touch. Her smell. Her laugh.” (‘The Longing’) is Hombre Lobo overigens ook tekstueel gezien weer een typische Eels-plaat.

Het is al met al dus mogelijk te concluderen dat Hombre Lobo slechts een herhaling van reeds bekende Eels-motiefjes is. Maar door de aanstekelijke en verslavende overtuigingskracht van het album doet dat simpelweg geen recht aan wat er als geheel voor ons ligt. Een eerlijkere formulering van de conclusie is dan ook dat Mr. E. dan misschien niet enorm verrast en uitdaagt, maar wel wederom een heerlijk album aan zijn oeuvre heeft toegevoegd.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Eels Label:Vagrant / V2
Placebo – Battle for the Sun

Placebo (UK) - Battle for the SunDe afzegging van Depeche Mode zorgde ervoor dat Placebo promoveerde tot...

Stream Of Passion – The Flame Within

Stream of Passion - The Flame Within Stream Of Passion werd door Arjen “Ayreon” Lucassen opgericht naar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT