RECENSIE: Stream of Passion - The Flame Within

Stream Of Passion – The Flame Within
2009-06-16 Stream Of Passion werd door Arjen “Ayreon” Lucassen opgericht naar aanleiding van de samenwerking met zangeres Marcela Bovio op het Ayreon album The Human Equation. De Mexicaanse was zangeres van de onbekende Mexicaanse band Elfonia, waarin ook toetsenist Alejandro Milan speelde. Arjen rekruteerde beiden en vond de van oorsprong Zweedse gitariste Lori Linstruth bereid aan te sluiten. De band werd gecomplementeerd met de Nederlanders Johan van Stratum en Davy Mickers op respectievelijk bas en drums.

Het voornamelijk door Lucassen en Bovio geschreven debuut Embrace The Storm werd bijzonder goed ontvangen, waarna een tour volgde die op cd en dvd werd vastgelegd. Dat Arjen ook deze band blijkbaar als één van zijn projecten beschouwde bleek wel uit het feit dat hij de band al snel weer verliet. Ook Linstruth en Milan verlieten kort daarna de band zodat Stream Of Passion weer opnieuw kon beginnen. Met het aantrekken van de gitaristen Eric Hazebroek en Stephan Schultz en nieuwe toetsenist Jeffrey Revet is de band nu bijna geheel Nederlands. In deze nieuwe samenstelling werd de tweede plaat The Flame Within werd opgenomen.

Door de wisselingen en vooral het vertrek van Lucassen is de band toch op een iets ander spoor terecht gekomen. Het debuut kenmerkt zich vooral door de atmosferische en symfonische klanken die ook de ijkpunten van Ayreon zijn. Op deze tweede plaat klinkt de band directer, en vooral meer metal. Stream Of Passion kan op The Flame Within dan ook veel meer vergeleken worden met andere Nederlandse gothic bands als Delain en Nemesea. De stem Van Bovio klinkt ook nu weer als een klok en lijkt zich tussen het instrumentale geweld als een vis in het water te voelen. De persoonlijke teksten van de inmiddels in Nederland wonende zangeres worden loepzuiver en met veel emotie gezongen.

Opener ‘The Art Of Loss’ is al direct een hoogtepunt met vet toetsenwerk en fraaie gitaarsoli. Het ingehouden ‘In The End’ doet wel enigszins aan The Gathering denken, ook omdat Marcela hier wel wat als Anneke Van Giersbergen klinkt. Verrassend is de keuze om ‘Street Spirit’ van Radiohead te coveren. De band weet dit prachtige nummer zodanig fraai in te kleuren dat dit zowaar wat toevoegt aan het origineel; een zeldzaamheid bij covers. De semiballad en tranentrekker ‘When You Hurt Me The Most’ is zonder twijfel één van de fraaiste nummers tussen de toch al niet misselijke songs. Eervolle vermelding verdient het toegevoegde strijkkwartet dat voor enkele prachtige momenten zorgt en de kraakheldere productie van Joost van den Broek.

Stream Of Passion blijk ook zonder Arjen bestaanrecht te hebben. Iedereen die het hart vasthield na zijn vertrek kan opgelucht ademhalen omdat er weer een prachtig gothic metal album aan de toch al zo rijke Nederlandse catalogus is toegevoegd. Liefhebbers van het genre kunnen dit schijfje blind aanschaffen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Stream of Passion Label:Napalm Records
Eels – Hombre Lobo (12 Songs Of Desire)

Eels - Hombre Lobo (12 Songs Of Desire)De doorgewinterde fan zal op Hombre Lobo , Eels ’ nieuwste album met als...

Speech Debelle – Speech Therapy

Speech Debelle - Speech Therapy Speech Debelle is afkomstig uit Zuid Londen, ze is 25 en heeft al een hoop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT