RECENSIE: Speech Debelle - Speech Therapy

Speech Debelle – Speech Therapy
2009-07-02 Speech Debelle is afkomstig uit Zuid Londen, ze is 25 en heeft al een hoop te vertellen. Haar teksten gaan over alledaagse ervaringen en problemen, haar stem is zacht en kwetsbaar en toch erg sterk, de beats zijn erg muzikaal en relaxt. Overall heeft het echt die Britse hiphop sound. Haar debuutplaat Speech Therapy is een van de verrassingen van 2009.

Openingstrack ‘Searching’ begint met relaxt gitaargetokkel, dat het hele nummer blijft begeleiden. Dan zet een erg fijn drumriffje in, waarop Speech Debelle vervolgens begint met vertellen. De toon is gezet. Het eerste nummer is nog niet echt vrolijk, maar ‘The Key’ klinkt al een stuk opbeurender. Zowel muzikaal als qua lyrics. Het hoogtepunt van de plaat wordt bereikt bij het vierde nummer van de plaat. Het nummer ‘Spinnin’ heeft een fantastisch catchy refrein. De kids die de backing vocals doen zijn echt van toegevoegde waarde en dragen bij aan sfeer rondom de inhoud van het nummer.

Haar Jamaicaanse roots komen in het nummer ‘Daddy’s Little Girl’ naarvoren. De invloed van reggae en dub zijn duidelijk terug te horen. Ergens in de verte is een vergelijking met Lily Allen te maken. Speech Debelle is echter veel meer hiphop georienteerd en een stuk minder mainstream qua sound en lyrics. ‘Finish This Album’ is het laatste hoosgtandje van de plaat. Een heerlijke beat en een erg persoonlijke tekst.

Speech Therapy is een plaat vol met oprechte lyrics en relaxte beats. Het gevaar van eentonigheid ligt op de loer, maar de plaat is geen moment saai. De beats die erg muzikaal zijn ingevuld en de inhoud van de teksten, compenseren de kwetsbare stem die niet al teveel bereik heeft of voor verassingen zorgt. De productie van de plaat laat nog wat te wensen over, maar de rauwe sound draag wel bij aan de sfeer van de plaat.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Speech Debelle Label:Big Dada Recordings
Stream Of Passion – The Flame Within

Stream of Passion - The Flame Within Stream Of Passion werd door Arjen “Ayreon” Lucassen opgericht naar...

Tim “Ripper” Owens – Play My Game

Tim "Ripper" Owens - Play My Game De carrière van Tim “Ripper” Owens is er één van pieken en dalen. Op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT