RECENSIE: Speech Debelle - Freedom of Speech

Cover Speech Debelle - Freedom of Speech
2012-03-25 In 2009 krijgt Corynne Elliot, beter bekend als Speech Debelle, de prestigieuze Mercury Prize voor haar debuutalbum Speech Therapy. De rapster laat hierbij de genomineerde albums van onder andere Kasabian, Glasvegas en The Horrors achter zich en haar overwinning komt voor velen dan ook als een grote verrassing. Bijna drie jaar na Speech Therapy komt Elliot nu met de opvolger Freedom Of Speech.

Op Freedom Of Speech rapt Elliot voornamelijk over relatieproblemen. Zo heeft ze het in ‘X Marks The Spot’ over een partner die niet loskomt van zijn ex en ‘Elephant In The Living Room’ handelt over een totaal vastgelopen relatie. Daarnaast behandelt ze wereldproblemen, zoals het naderende eind van de olievoorraden. Het is alleen jammer dat er in de raps van Elliot niet al teveel vuur zit. Ze rapt tamelijk vlak en verheft vrijwel nergens haar stem. Hierdoor zijn de gastbijdragen van Roots Manuva en Realism eigenlijk de meest interessante op de hele plaat. ‘Blaze Up A Fire’, de song waar deze beide rappers in te horen is hierdoor een van de beste op Freedom Of Speech. In de voorlaatste track op het album, ‘Eagle Eye’, komt Roots Manuva nogmaals langs en opnieuw levert dit een track op die boven de rest uitstijgt.

Helaas zijn het niet alleen de raps die niet zo spannend zijn, ook muzikaal gezien is Freedom Of Speech vrij tam. De goede beat in ‘Elephant In The Living Room’ wordt weer ontsierd door de strijkers die ernaast gezet zijn. ‘Angel Wings’, waarin Elliot over haar eigen carrière rapt is erg rustig, met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. Naarmate deze track vordert neemt de intensiteit behoorlijk toe en hierdoor wordt het opeens wel heel interessant. ‘I’m With It’ is een echt popnummer en ‘The Problem’ is wat meer rockig.

Het absolute hoogtepunt op is ‘Sun Dog’. Deze lange song begint rustig en bevat veel strijkers, maar deze zijn voor de verandering nu eens wel spannend. Het tweede gedeelte van de song is zeer intens, chaotisch en bovendien hard. Eindelijk horen we iets van muzikale bewijsdrang en bovendien zijn Elliot’s vocalen behoorlijk intens. We hebben er tot de laatste minuten van het album op moeten wachten, maar hier laat Elliot zich duidelijk van haar beste kant zien. Voor de rest bevat Freedom Of Speech echter te weinig echte lichtpuntjes om te overtuigen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Speech Debelle Label:Pias
Cover Bonobo - Kiara Remixes

Bonobo - Kiara RemixesNinja Tune is een van de toonaangevende labels in de wereld van de...

Cover Daniel Lohues - Gunder

Daniel Lohues - Gunder De eerste keer dat ik iets van Daniël Lohues hoorde was in 1997. Met zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT