RECENSIE: Dels - Gob

Dels – Gob
2011-06-10 Naast de laatste cd van de Britse undergroundlegende Wiley brengt het gloednieuwe label Big Dada ook een plaat van een nieuw talent op de markt. Onder de naam Dels, pseudoniem van Kieren Dickins, wordt met Gob een zeer aangename hiphopplaat uitgebracht. Waar Wiley hoofdzakelijk probeerde terug te keren naar de Grimebasis weet Dels een verrassende en vernieuwende stijl neer te zetten.

De MC rapt in een voortreffelijk tempo en weet de hoeveelheid experimentele elektronica zo door zijn muziek te verweven dat het nergens de boventoon voert. De hoofdrol is namelijk weggelegd voor de diepzinnige en bovenal scherpe teksten. Daarbij zijn de verhalen die de rapper te vertellen heeft niet mis. Hij uit onder andere zijn ergernissen over de nieuwe regering op ‘Capsize’. Samen met mederapper Roots Manuva vertellen ze over de toename van problemen die mede gecreëerd zijn door de huidige regering.

Het meest aangrijpend wordt Dels echter op ‘Droogs’. De rapper heeft het hier over een meisje dat misbruikt wordt door haar vader. Door de persoonlijke benadering grijpt het nummer erg aan. Met name de goede articulatie van de MC draagt bij aan de kracht van dit type nummers.

De teksten worden gecombineerd met verrassende producties. Hiphopbeats gaan samen met elektronica en de grime trucjes worden gretig gebruikt. Ook Joe Goddard van electrogroep Hot Chip levert een bijdrage. Opvallend is het dat de voor Groot-Brittannië kenmerkende harde bassen achterwege zijn gelaten. Wel aanwezig is een heerlijk blazermelodietje op ‘Capsize’. ‘DLR’ wordt dan vervolgens opgesierd door kerstbelletjes. De vrouwelijke zangeres is met haar dromerige refrein hier perfect bij gezocht.

Al met al heeft Dels er voor gekozen om van Gob een inktzwart album te maken. Zijn teksten zijn goed verstaanbaar en rijkelijk gevuld met stijlfiguren. Leuk om geconcentreerd naar te luisteren, maar helaas wel erg intensief. Hierdoor is Gob een album geworden dat niet snel nog eens opgezet gaat worden. De rapper overtuigt in ieder geval zeker en zou in de toekomst zomaar nog de opvolger van Roots Manuva kunnen gaan worden. Het is natuurlijk niet voor niks dat de enige rappende gastbijdrage op Gob van deze vakgenoot komt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Dels Label:Big Dada Recordings
Stevie Nicks - In Your Dreams

Stevie Nicks - In Your Dreams Stevie Nicks is met haar karakteristieke stemgeluid en haar charismatische...

Daisy Cools - The Paris File

Daisy Cools - The Paris File The Secrets We Keep uit 2009 werd door de Rotterdamse Daisy Cools deels...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT