RECENSIE: Morphine - At Your Service

Morphine – At Your Service
2010-02-11 Op 3 juli 1999 sterft Mark Sandman in het harnas. Op het podium van het Nel Nome del Rock festival in Italië krijgt hij een hartaanval. Hij zakt in elkaar en overlijdt. Sandman’s dood betekent tevens het einde van Morphine, de band die hij in 1989 samen met Dana Colley oprichtte. De band laat vier studioalbums na en een jaar na Sandman’s dood zal er nog een vijfde verschijnen.

Het geluid van Morphine is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. De band heeft geen gitarist. De sound wordt bepaald Colley’s saxofoon en Sandman’s basgitaar, die hij bespeelt met een slide. Samen met de donkere stem van Sandman levert dit muziek op die vaak als low rock wordt omschreven. Door de prominent aanwezige bariton- en tenorsaxofoon heeft het geluid echter ook een duidelijk jazzgevoel.

Behalve het vijfde studioalbum verschijnt er na Sandman’s dood nog een verzamelaar, een live-album en een box-set. Toch lag er blijkbaar nog meer materiaal op de plank en dit is nu verzameld op de dubbel-cd At Your Service. Hierop vinden we al het tot nu toe onuitgebrachte studiomateriaal en daarnaast een flink aantal live-opnamen.

Op de eerste van de twee cd’s, getiteld Shadows, staan alleen onuitgebrachte tracks, waaronder het sterke ‘Women R Dogs’ en het eveneens erg goede ‘5:09’. Ook afsluiter ‘Shadow (I Know You Part V)’ is zeer de moeite waard en hetzelfde geldt voor ‘Come Along’, waar een erg lekker basloopje in zit. De alternate version van ‘Patience’, met akoestische gitaar, is daarentegen een beetje slappig.

De tweede cd, Shade, begint met vijf tracks die in 1992 werden opgenomen bij WMBR-FM. Hiervan is vooral ‘Saddest Song’ erg sterk. Verderop op de cd komen nog zes songs voorbij die een jaar later bij hetzelfde radiostation werden opgenomen. Daarnaast bevat het tweede schijfje vooral alternate versions, onder andere van de wat bekendere nummers ‘Buena’ en ‘All Wrong’. Shade eindigt met het wat donkere nummer ‘Shade (I Know You Part IV)’.

Voor de fans van Morphine is At Your Service echt een aanrader. Voor de gewone muziekliefhebber is ruim twee uur Morphine echter wat veel van het goede.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Morphine Label:Ada Global
JAAKKO & JAY – War Is Noise

Jaakko & Jay - War is Noise ”In the near future, historians will point to the Finnish arctic as the home...

We Are The Ocean -  Cutting Our Teeth

We Are The Ocean - Cutting Our Teeth Het Engelse We Are The Ocean is een technisch zeer onderlegde band. Strakke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT