RECENSIE: Asaf Avidan & the Mojos - The Reckoning

Asaf Avidan & The Mojos – The Reckoning
2010-02-18 In thuisland Israël is Asaf Avidan een waar fenomeen. Niet onbegrijpelijk, want de beste man is gezegend met een werkelijk unieke stem. Een zeer karakteristieke stem ook, waar hij veel kanten mee op kan. Op zijn debuutalbum The Reckoning laat hij daarnaast een fraaie staalkaart van decennia pop- en rockmuziek horen. En dat met een doorleefdheid waar je bijna eng van wordt.

Soms lijkt het alsof je naar een van de groten uit de pop- en rockgeschiedenis zit te luisteren. Als het moet rocken, dan haalt hij Robert Plant of zelfs Janis Joplin uit de kast. Maar net zo makkelijk klinkt hij als een stokoude blueszanger of een expressieve folkzangeres. Zangeres zei je? Ja, dat klopt. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Weak’, en je gelooft je oren bijna niet. Is dit echt dezelfde zanger die even later in ‘A Phoenix Is Born’ een waanzinnige rockstem laat horen? Soms weet je het als luisteraar écht even niet meer. Zo slingert The Reckoning je als luisteraar heen en weer tussen sixties pop, seventies rock, folk, blues, country en nog veel meer.

De kracht van Asaf Avidan is overigens ook meteen zijn struikelblok. Veel luisteraars zullen moeite hebben met zijn stem. De grote massa zie ik hem dan ook niet zo snel bereiken. Maar reken maar, dat deze zanger wel heel wat zieltjes gaat winnen nu hij in Europa gaat touren. Want live is hij misschien nog wel beter dan op plaat.

Dit debuutalbum werd overigens al in 2008 in Israël uitgebracht. Het leverde hem terecht een nominatie op voor Best Israeli Artist bij de MTV Europe Awards. Waarom het album nu pas in Europa verkrijgbaar is, is mij een raadsel. Maar laten we het daar verder niet meer over hebben. Asaf Avidan en zijn uitstekende begeleidingsband The Mojos lijken hard op weg om ook hier een fenomeen te worden.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Asaf Avidan & the Mojos Label:Columbia
Tim Knol – Tim Knol

Tim Knol - Tim Knol Tim Knol is de jongste loot aan de Excelsiorboom. Niet alleen figuurlijk,...

Alkaline Trio - This Addiction

Alkaline Trio - This Addiction Elf jaar na het eerste album van Alkaline Trio , Goddamnit , released de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT