RECENSIE: Lyenn - The Jollity of my Boon Companion

Lyenn – The Jollity Of My Boon Companion
2010-03-18 De afgelopen twaalf maanden kregen we weer heel wat uitstekende tot ronduit indrukwekkende debuutalbums van Belgische bodem te verwerken. Aan het rijtje persoonlijke favorieten, Isbells, The Bony King Of Nowhere en The Hickey Underworld, voegt ondergetekende ook nog graag, beter laat dan nooit, de vorig jaar verschenen eersteling van Lyenn toe.

The Jollity Of My Boon Companion is het werk van de half Belgische half Britse Fred Lyenn Jacques. Met zijn stem komt hij regelmatig bijna eng dicht in de buurt van de als door de duvel bezeten David Eugene Edwards. Hierdoor is Lyenn absoluut spek voor de bek van eenieder die Woven Hand en 16 Horsepower een warm hart toedraagt, want van een goedkope imitator is hier absoluut geen sprake. Ook liefhebbers van uiteenlopende namen als Jeff Buckley, Castanets en Antony And The Johnsons kunnen in Lyenn wel eens een nieuwe crush vinden.

De tien indringende country noir en bluesy en jazzy folkrock composities zijn, het zal u niet verrassen, alles behalve opgewekt. En voor makkelijk in het gehoor liggende popdeuntjes bent u hier ook aan het verkeerde adres. Zoekt u echter een intense, meeslepende, spannende en oprechte huiverplaat die zowel breekbare momenten als felle uitbarstingen kent en het experiment niet schuwt, dan heeft u uw eindbestemming zonder meer bereikt.

Een verstikkend vacuüm heeft Lyenn hier echter niet gecreëerd. Dat het niet, in de woorden van de voice over uit de film The Big Lebowski, “darker than a black steer's tookus on a moonless prairie night” wordt, is te danken aan de hoorbare en voelbare speelsheid en sensualiteit waarmee Jacques en zijn gastmuzikanten (waaronder Marc Ribot en Jolie Holland) hun instrumenten beroeren en de tracks opbouwen. Vooral als samenhangend geheel een zeer overtuigende exercitie, maar als we dan toch afzonderlijke tracks moeten kiezen dan zijn het met name ‘Wistful Longer’, ‘Under Your Skirt’, ‘Seeds And Semen’ en ‘With Grace Your Temper’ die The Jollity Of My Boon Companion maken tot een album dat je uit je brandende huis gaat redden.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Lyenn Label:Munich Records
Dowzer – Not As A Plant

Dowzer - Not As Plant ‘Punk’s dead, emo kids next’ maar niet als het aan de drie rebellen Deny,...

The Sidekicks - Life Of Ordinary

The Sidekicks - Life of Ordinary Voordat deze vier jongens uit Oss hun eigen materiaal gingen schrijven,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT