RECENSIE: Sharon Jones & The Dap-Kings - I Learned the Hard Way

Sharon Jones & The Dap-Kings - <i>I Learned The Hard Way</i>
2010-04-08 I Learned The Hard Way is alweer het vierde album van Sharon Jones & The Dap-Kings. De groep die ooit begon als Soul Providers, staat inmiddels bekend als een van de grote namen in de soul-revival. Terug naar de soul van de jaren '60 en '70 is het devies van The Dap-Kings. Om dit te realiseren wil de groep niets weten van moderne opname apparatuur en worden de albums analoog opgenomen. Het gaat zelfs zo ver dat ze geen instrumenten gebruiken die er tot halverwege de jaren zeventig ook niet waren.

Al die principes legt de groep geen windeieren, want Sharon Jones & The Dap-Kings is inmiddels een grote naam in de soulwereld, en verschillende bandleden droegen bij aan grote hits. Zo staan er op de credits van 'Rehab' en 'You Know I'm No Good' van Amy Winehouse de namen van The Dap-Kings. Nu is het dus weer tijd voor een eigen plaat, met nog steeds hetzelfde typische geluid dat de groep een trouwe fanschare bezorgde.

Ook op I Learned The Hard Way stelt het soulcollectief niet teleur. 'I Learned The Hard Way', 'Money' en 'If You Call' kunnen rechtstreeks de geschiedenisboeken in als klassiekers. En daar doe je de rest eigenlijk mee tekort. Slechte nummers staan er namelijk niet op. Zowel Sharon Jones met haar krachtige zang als The Dap-Kings met hun muzikale hoogstandjes wekken de soul in hoogst eigen persoon weer tot leven.

Er valt wat voor te zeggen: terug in de tijd gaan door oude opname methoden te gebruiken en alles wat nieuw is te verfoeien. Maar wat zou er gebeuren als Sharon Jones & The Dap-Kings met de moderne technologie aan de slag gaan? Wellicht schrijven ze dan echte soulgeschiedenis. Maar misschien is deze methode ook wel de enige om de juiste snaar te raken. I Learned The Hard Way is meer dan een eerbetoon aan de hoogtijdagen van de soul. Het is het boegbeeld van de nieuwe generatie.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Sharon Jones & The Dap-Kings Label:Daptone Records
Archie Bronson Outfit – Coconut

Archie Bronson Outfit - CoconutBij de eerste beluistering van opener ‘Magnetic Warrior’ en in haar kielzog...

A Chorus of Storytellers – The Album Leaf

The Album Leaf - A Chorus of Storytellers Na een onderbreking van bijna vier jaar keert de Amerikaan James LaValle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT