RECENSIE: The Album Leaf - A Chorus of Storytellers

A Chorus of Storytellers – The Album Leaf
2010-03-30 Na een onderbreking van bijna vier jaar keert de Amerikaan James LaValle terug ten tonele met The Album Leaf, een band bestaande uit de man zelf, zo nu en dan bijgestaan door enkele gastmuzikanten. Met het nieuwe, fraai vormgegeven album A Chorus of Storytellers, waagt LaValle een nieuwe poging zijn naamsbekendheid te vergroten, want daarmee wil het nog niet echt vlotten. Aan de muziek ligt het overigens niet.

In 2006 schreven we dat de muziek van The Album Leaf nog het best te vergelijken is met die van Sigur Rós, en dat staat nog steeds. Met name de intro ‘Perro’ doet sterk denken aan de creaties van die band, maar vervolgens lijkt LaValle toch meer een eigen koers te varen. Zo zijn er drums en zang te horen op ‘There is a Wind’, een nummer dat bovendien weinig experimenteel is en daarom lekker wegluistert. Dat geldt in zekere zin ook voor ‘Falling from the Sun’.

Halverwege de cd lijkt de stemming echter om te slaan. LaValle lijkt voor de nummers als ‘Summer Fog’ en ‘Until the Last’ net even iets teveel inspiratie opgedaan te hebben bij de al genoemde IJslanders. Plagiaat kun je het niet noemen, maar je zou haast de cd controleren of het wel de juiste is. Misschien spreekt een dergelijke vergelijking wel in het voordeel van The album Leaf, aangezien een nieuw album van Sigur Rós nog even op zich laat wachten.

Kortom, A Chorus of Storytellers is wel degelijk een aanrader, maar doordat dat de muziek van The Album Leaf wat meer leunt op electronica, klinkt het her en der wat klinischer dan je graag zou willen. Met andere woorden; heerlijke muziek waarvan de echte magie ontbreekt.


Eerdere recensies van The Album Leaf:
- 23-08-2006: Into the Blue Again.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Album Leaf Label:Subpop
Sharon Jones & The Dap-Kings - <i>I Learned The Hard Way</i>

Sharon Jones & The Dap-Kings - I Learned the Hard Way I Learned The Hard Way is alweer het vierde album van Sharon Jones &...

Allison Moorer – Crows

Allison Moorer - Crows Twaalf jaar timmert de Amerikaanse singer-songwriter Allison Moorer alweer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT