RECENSIE: Archie Bronson Outfit - Coconut

Archie Bronson Outfit – Coconut
2010-03-28 Bij de eerste beluistering van opener ‘Magnetic Warrior’ en in haar kielzog de negen andere tracks van Coconut, wordt direct duidelijk waar Archie Bronson Outfit zich de afgelopen vier jaar mee bezig heeft gehouden; heroverwegen van en sleutelen aan het geluid waarmee ze met voorgangers Fur (2004) en Derdang Derdang (2006) naar voren zijn getreden. De vuige bluesrock, waar ze vooral op hun laatste plaat enorm mee wisten te overtuigen, is ineens een flink stuk naar de achtergrond gedreven om ruim baan te maken voor een shot groezelige funk, disco, wave, noise en psychedelica. Aanstonds wellicht een beetje vreemd en ergens ook wel jammer, maar absoluut dapper en grotendeels toch ook gewoon erg lekker.

Met behulp van producer Tim Goldsworthy (o.a. The Rapture en Hercules & Love Affair) heeft het Engelse trio heel wat invloeden die altijd al latent aanwezig waren, verder geëxploreerd. Hierdoor zijn de verwijzingen naar alles Krautrock, Post-Punk en New Wave niet van de lucht en ook jonge helden als Health, !!! en LCD Soundsystem kunnen ineens dienst doen als referentie.

Natuurlijk slaat de band een klein beetje door in hun vernieuwingsdrang en wellicht krijgen we op album nummer vier die iets meer uitgebalanceerde middenweg voor onze kiezen; de ongenuanceerde overgangsplaat Coconut doet voor nu echter uitstekende zaken. De heftig groovende opener ‘Magnetic Warrior’, het swingende ‘Hoola’, het extreem wild om zich heen slaande ‘Wild Strawberries’, het steeds net niet ontsporende ‘You Have A Right To A Mountain Life / One Up On Yourself’, het zompige en bezwerende ‘Bite It & Believe It’ en het Sonic Youth-achtige ‘Harness (Bliss)’ breken hier de meeste potten. ‘Chunk’ is misschien iets tè veel pastiche van het goede en single ‘Shark’s Tooth’ valt door de plaatsing op het album, tussen twee van de beste tracks in, een beetje weg.

Voor de wat meer rechtlijnigere fan zal het afwisselende en soms knotsgekke Coconut wellicht even (of heel lang) slikken zijn en enkele afhakers zal het de band ook wel gaan opleveren. Ondergetekende trekt in een weemoedige bui echter gewoon het nog altijd even urgente Derdang Derdang uit de kast en beleeft met Archie Bronson Outfit versie 2.0 gewoon andere, maar niet mindere, avonturen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Archie Bronson Outfit Label:Domino Records
Georgia Anne Muldro & Declaime – SomeOthaShip

Georgia Anne Muldrow - SomeOthaShip (ft. Declaime) Georgia Anne Muldrow timmert hard aan de West Coast hiphop-weg en...

Sharon Jones & The Dap-Kings - <i>I Learned The Hard Way</i>

Sharon Jones & The Dap-Kings - I Learned the Hard Way I Learned The Hard Way is alweer het vierde album van Sharon Jones &...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT