RECENSIE: Julia Holter - In The Same Room

Holter
2017-04-28 “There's a flavor to the sound of walking no one ever noticed before”. Met deze tekstregel uit ‘In The Green Wild’ wijst Julia Holter op een tot dan toe onopgemerkt gebleven geluid. Ook na In The Same Room (Live At RAK) meermaals beluisterd te hebben, blijf je bij een volgende luistersessie nieuwe klanken ontdekken. Het album bevat live-versies van een elftal nummers van Holter. De liedjes zijn nog rijker dan normaal al het geval is bij de Amerikaanse maakster van experimentele pop.

In The Same Room is het officiële begin van de reeks Domino Documents, al dient volgens de platenmaatschappij Domino het vorig jaar verschenen live-album Where Have You Been All My Life? van Villagers als inspiratiebron voor het initiatief. Documents is “designed to capture the ever-evolving arrangements of our artists and their bands in high fidelity”. Net als Villagers heeft Holter een live-album in de RAK studio’s in Londen opgenomen.

De plaat is niet alleen een indrukwekkende weergave van de kwaliteiten van Holter en haar band, maar toont ook aan dat ze als songwriter gegroeid is. ‘So Lillies’ van het in 2011 uitgebrachte Tragedy begint sterk met twee op elkaar inspelende zangpartijen, maar blijft daarna een beetje hangen door de staccato klanken en hier wat log klinkende strijkers.

De overige nummers zijn allen afkomstig van Loud City Song(2013) en Have You In My Wilderness(2015). Over het algemeen zijn de live-versies wellicht iets minder mysterieus, maar rijker en uitbundiger. De strijkers, piano en contrabas zijn op de meeste momenten sterk aanwezig, zonder een kakofonie van klanken teweeg te brengen. Een belangrijke factor hierbij is de rafelloze zang van Holter. Ondanks het trage tempo in de refreinen van ‘Lucette Stranded On The Island’, klinken ze door haar timing zeer krachtig.

‘Betsy On The Roof’ is een ander hoogtepunt. Het is diep, gedragen en kent na twee minuten een perfect doorgevoerde wijziging in het ritme. Holter kruipt in haar zanglijnen langzaam omhoog en het geluid van de instrumenten neemt aan kracht toe, waarna de apotheose volgt: “You know the answer, Betsy”. Behoefte aan een goede plaat? Dan is In The Same Room een mogelijk antwoord.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Julia Holter Label:Domino Records
Cover Mind Rays - Nerve Endings

Mind Rays - Nerve Endings Mind Rays uit Gent timmert al een paar jaar stevig aan de weg. Vooral live...

Cover François & The Atlas Mountains - Solide Mirage

François & The Atlas Mountains - Solide Mirage De uit Bristol afkomstige band François & The Atlas Mountains werd ruim...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT