RECENSIE: Do - Zingen in het Donker

Do - Zingen in het Donker
2010-04-04 Alhoewel het laatste album van de Nederlandse zangeres Do uit 2006 dateert (het best-of album niet meegerekend), zit ze allesbehalve stil. Do speelde de hoofdrol in de musical Assepoester, stond in de Playboy en nam plaats in de jury van de Belgische versie van X-Factor. Ondertussen nam ze in de strijd tegen huiselijk geweld een plaat op met zeven Nederlandstalige liedjes: Zingen in het Donker. De titelsong staat tevens op een bijbehorend filmpje tegen huiselijk geweld en is in vier talen opgenomen.

Alhoewel Do voornamelijk bekend is vanwege haar zang in het Engels, voelt het helemaal niet vreemd om haar in het Nederlands te horen zingen. Misschien maakt het thema dat wel iets gemakkelijker, erg persoonlijk wordt het natuurlijk niet. Toch is het bewonderenswaardig dat Do zich zo snel aanpast. De zang is verreweg het belangrijkste onderdeel van de plaat, die het moet hebben van een minimalistische muzikale begeleiding. De piano zorgt voor de belangrijkste begeleiding en wordt op enkele nummers ondersteund door een strijkkwartet.

Het gaat dan ook vooral om de teksten, die een zeker bewustzijn proberen te creëren omtrent huiselijk geweld. Dat resultaat in zinnen als "Wat als pijn de schuld verzacht, vroeger elke dag verkracht, de toekomst niet meer naar je lacht" en "Ik kijk naar je verkrampt gezicht en zie wat ik heb aangericht". Waarbij vooral bij laatstgenoemde opvalt dat het geschreven lijkt vanuit het perspectief van de man. Teksten die bij een serieuze luisterbeurt erg aangrijpend zijn, en hoe vervelend ook, misschien zelfs wel herkenbaar zijn.

Zingen in het Donker is meer dan een zoethoudertje voor de Do-fans. Het is een bijzonder album, dat oprecht en eerlijk overkomt. Een nadeel is dat Do het niet in zich heeft om zich helemaal te laten gaan. Wat mist op het album zijn de echte uitbarstingen. Alle opgekropte frustratie in één verschrikkelijke uithaal. Misschien is Do daar de zangeres ook niet voor, dat kun je haar niet kwalijk nemen. Desondanks is het namelijk een prima cd, op touw gezet door een prima initiatief.
Recensent:Harm Groustra Artiest:Do Label:Rough Trade Records
HIM – Screamworks: Love in Theory and Practice, chapters 1-13

HIM - Screamworks: Love in Theory and PracticeHet Finse HIM is toe aan alweer het zevende studio album, getiteld...

Georgia Anne Muldro & Declaime – SomeOthaShip

Georgia Anne Muldrow - SomeOthaShip (ft. Declaime) Georgia Anne Muldrow timmert hard aan de West Coast hiphop-weg en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT