RECENSIE: EF - Morning Golden Morning

ef - mourning golden morning
2010-03-17 Het verhaal van de Zweedse postrockgroep Ef begon zeven jaar geleden in Götenburg. Drie bandleden vonden elkaar en namen verschillende demo’s op, om daarna door Europa te gaan touren. Tot op de dag van vandaag doet Ef veel zelf. Er zijn al 4000 albums verkocht in Europa, er werd begin oktober 2009 een album opgenomen en een nieuwe tour waarbij zowel EKKO als 013 aangedaan zullen worden staat ons te wachten in april. Bij deze nieuwe tour hoort een nieuwe cd, Mourning Golden Morning.

Zoals veel postrockers maakt Ef gebruik van een arsenaal aan muziekinstrumenten: violen, gitaar, bas en drumstel. De kracht zit ‘m echter meer in wat deze instrumenten samen doen dan in de diversiteit aan muziek. Zo weet Ef op Mourning Golden Morning zowel volledig rustig als steeds opbouwender (en heftiger) te spelen. Een goed voorbeeld hiervan is het sterke ‘Sons of ghosts’ dat rustig, onheilspellend begint, maar zich later ontpopt in een door militair ritme ondersteund hoogtepunt. Ook op ‘401 lura’ komt een vergelijkbaar ritme terug. Dit keer is het de aanloop naar een meer ingetogen en eenvoudiger nummer. Het meest opvallend aan dit nummer zijn de ritmewisselingen die aandoen als een overslaande LP. Ef kiest er voor om op sommige nummers, zoals ‘k-141 KYPCK’, vocalen van zanger-gitarist Daniel Öhman samen te laten gaan met zang van een vocalist. Het geheel heeft een duister randje, maar blijft van begin tot het eind boeien.

Het is goed te horen dat Mourning Golden Morning gemaakt is door een ervaren groep muzikanten. Het album is coherent, maar heeft genoeg diversiteit om herhaaldelijk te luisteren. Met zeven nummers en meer dan vijftig minuten nieuwe muziek geeft de band dan ook veel stof tot nadenken op deze sterke plaat met mooie artwork. En nou maar wachten tot ze in Nederland zijn.
Recensent:Erik Oudman Artiest:EF Label:And the Sound Records
Poisonblack – Of Rust And Bones

Poisonblack - Of Rust and BonesOngemerkt is het Finse Poisonblack een gevestigde naam geworden in de...

The Van Jets – Cat Fit Fury!

The Van Jets - Cat Fit Fury The Van Jets is een rockband uit het Belgische Oostende. In 2004 wint de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT