RECENSIE: Steve Vai - Where The Other Wild Things Are

Steve Vai - Where the Wild Things Are
2010-05-02 Gitaargod Steve Vai zal bij iedere rock liefhebber bekend zijn. De man heeft een enorme staat van dienst en is het meest bekend geworden door zijn werk voor Frank Zappa, David Lee Roth en Whitesnake. Verder heeft hij ongeveer met alle groten der aarde gespeeld. Inmiddels staat er ook al een behoorlijke stapel soloplaten op zijn naam.

De plaat die nu uit is gekomen heet Where The Other Wild Things Are en is niet meer dan een bonus cd van het in 2009 uitgekomen Where The Wild Things Are. Dit speciale concert werd op dvd en cd opgenomen en kopers van de boxset konden het bonusalbum gratis downloaden. Nu is de plaat voor een sympathieke prijs als digipack uitgekomen. Waar op Where The Wild Things Are voornamelijk nieuw werk van Vai stond, staan op deze plaat liveversies van zijn bekendste songs. Vai wordt daarbij bijgestaan door nog zes muzikanten, waaronder twee violisten annex toetsenisten. Uiteindelijk draait het allemaal om Vai zelf die natuurlijk zijn hele scala aan technieken en loopjes tevoorschijn tovert.

Helaas is het luisteren naar Vai een stuk moeilijker dan kijken en luisteren naar Vai. Natuurlijk draait het om de muziek, maar Vai staat bekend om zijn bijzondere gitaren en het kijken naar de man, terwijl hij speelt, is een attractie op zich. Dan is het luisteren naar een cd van zeventig minuten een behoorlijke opgave ondanks de hoge kwaliteit van het gebodene. Het best bevallen de snellere nummers als ‘The Audience Is Listening’ en ‘Juice’, maar de ballad ‘For The Love Of God’ blijft natuurlijk onovertroffen in de wereld van de instrumentale gitaarmuziek. Ronduit vermoeiend is het rond een lange vioolsolo opgebouwde ‘Apples In Paradise’. In het volstrekt maffe ‘Beastly Rap’ steekt Vai zijn vroegere werkgever Frank Zappa nog even naar de kroon.

Where The Wild Things Are maakt duidelijk dat Vai een absolute wereldtopper is, en is natuurlijk een verplichte aanschaf voor elke Steve Vai Fan. Ondergetekende kreeg echter na zeventig minuten gitaarsolo’s een enorme zin om weer eens naar lekkere drie-minuten rocksongs met kop en staart te luisteren.


Eerdere recensies van Steve Vai:
- 21-11-2009: Where The Wild Things Are.
Recensent:Jan Didden Artiest:Steve Vai Label:Rough Trade Records
Panic Cell – Fire It Up

Panic Cell - Fire It UpHoe is het mogelijk dat een band dit zelf niet hoort. Dit is het eerste dat...

Jimi Hendrix - Valleys of Neptune

Jimi Hendrix - Valleys of Neptune Het verhaal van Jimi Hendrix moet iedereen bekend zijn: een jonge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT