RECENSIE: Various - London Calling April

Various - London Calling 2010 #1
2010-04-23 London Calling, het naar een The Clash vernoemde showcasefestival ontstond achttien jaar geleden in Amsterdam en heeft in haar geschiedenis al vele grote doorbraken van artiesten aangeduid. Zo was er in 1995 Skunk Anasie, in ’96 Placebo, in 2004 Bloc Party en in 2007 Kate Nash. Het festival vindt twee keer per jaar plaats en biedt een podium aan ongeveer 25 nieuwe bands, die eventueel ook gaan doorbreken binnen afzienbare tijd, maar misschien ook klein blijven.

Op de voorjaarseditie van London Calling 23 en 24 april staan zeker goede bands. Opvallend is een relatief groot aandeel voor shoegaze-geïnspireerde bandjes. Zo maakt The Depreciation Guild bijvoorbeeld hazepop, een mix van shoegaze en pop. Een andere band uit dit genre A Sunny Day in Glasgow mixt wat killere elektronische fragmenten met dit genre.

Zo zijn er ook nog de lompe, op Mogwai geïnspireerde geluidslandschappen uit de nieuwe actiefilm van And So I Watch You From Afar. Aandachtstrekkers zijn er ook op London Calling. Zo is er Darwin Deez die nog het meest lijkt op Jos van Oss met z’n maffe haar. Zijn stijl heeft iets weg van een vrolijke Adam Green ondersteunt door Cake-achtige muziek. Vrolijk dus. Even snobistisch, maar dan meer vanuit het singer-songwriter genre is het uit Oxford afkomstige Stornoway. Met hun rustige folk-nummertjes voorzien van viool en trompet maken ze nummers die afkomstig zijn uit een andere tijd. En dan is er nog de op Joy Division geïnspireerde zangeres LoneLady. Of het het devote, bijna kerkkoor-achtige singer-songwriter project Villagers.

Om een lang verhaal kort te maken: op London Calling 2010 de voorjaarseditie staan verschillende bands die de moeite waard zijn. Er is voor een veelzijdige line-up gekozen, waarbij de nieuwe shoegaze bands in het oog springen. Ook is er weer genoeg ruimte voor snobisten en zijn er wat vage acts opgetrommeld die bij voorbaat al een cultstatus krijgen toebedeeld.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Various Label:Eigen Beheer
The San Lorenzo Ballroom Special – Gerasene Pigs

Gerasene Pigs - The San Lorenzo Ballroom SpecialRockabilly is van alle tijden en omarmt door vele rangen en standen, zo lijkt...

Masta Killa – Live

Masta Killa - Live Live albums en hiphop zijn door de bank genomen een ontzettend slechte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT