RECENSIE: Rolo Tomassi - Cosmology

Rolo Tomassi – Cosmology
2010-05-16 Wanneer we Cosmology vergelijken met Rolo Tomassi’s debuutalbum Hysterics (2008) dan valt vooral op dat de experimentele mathcore band de fascinerende maar soms toch ook iets te richtingloze chaos wat meer beteugeld heeft deze keer. En dat is prettig. Het komt de impact, met name op de langere termijn, immers alleen maar ten goede.

Niet dat de nieuwe boreling van het Sheffieldse vijftal ineens een rechtlijnige en comfortabele luistertrip is geworden; verre van zelfs en gelukkig maar. Beluister enkel en alleen het in elkaar overlopende openingsduo ‘Katzenklavier’ en ‘Agamemnon’ en u bent binnen drie minuten up to date: Nog altijd vliegt de band muzikaal alle kanten op, schreeuwen Eva en James Spence de longen regelmatig uit hun lijf en bliepen de synthesizers dat het een lieve lust is.

Compositorisch en qua onderlinge samenhang is er echter wel winst geboekt. De afwisseling tussen bruut harde en fluweel zachte momenten werkt nog beter en tracks als ‘Party Wounds’, ‘Unromance’, ‘Kasia’ en ‘Tongue In Chic’ zijn zowaar bijna catchy te noemen. Het iets te rommelige ‘French Motel’ gaat er dan weer wat lastiger in en ‘House House Casanova’ is zelfs volkomen overbodig; deze track krijgt namelijk simpelweg te weinig tijd om zich tot een echte song te ontwikkelen. De afsluitende titeltrack neemt dan weer bijna acht minuten in beslag. Vervelen doet deze goed opgebouwde en bezwerende uitsmijter echter allerminst.

Rolo Tomassi heeft met Cosmology op de juiste plekken de puntjes op de i gezet en levert zodoende een album af waar eenieder die Hysterics wel wist te smaken en/of zijn of haar muziek niet altijd al te voor de hand liggend hoeft te hebben best wel eens heel erg verslingerd aan kan raken. Met dank aan de Amerikaanse dj/producer Diplo overigens; hij verzorgde namelijk de heldere productie van dit schijfje.


Eerdere recensies van Rolo Tomassi:
- 15-10-2008: Hysterics.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Rolo Tomassi Label:Hassle Records
65DaysOfStatic -  We Were Exploding Anyway

65DaysofStatic - We Were Exploring AnywayToen ik in 2005 tijdens een uitzending van Duyster op Studio Brussel de...

The Parlotones - Stardust Galaxies

The Parlotones - Stardust Galaxies Het Zuid-Afrikaanse The Parlotones schopt het aankomend WK tot aan het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT