RECENSIE: Dalindèo - Soundtrack for the Sound Eye, feat. Bajka

Dalindeo – Soundtrack For The Sound Eye
2010-06-16 Over het algemeen krijgen we in Nederland alleen iets mee van de hardrock en metalscene uit Finland. Slechts zelden komt er een jazzplaat van een Finse band uit in Nederland. Maar als dat dan gebeurt kunnen we ons verheugen op iets goeds. Zo ook deze keer. Soundtrack For The Sound Eye is het tweede album van het uit Helsinki afkomstige Jazzsextet Dalindeo onder leiding van Valtterti Pöyhönen.

Pöyhönen omschrijft de muziek als volgt: “I call this music cinematic Jazz. Instruments as actors, melodies as events, harmonies as colours. Constantly in rhytmic motion, they create a drama for each piece.” Tja, eigenlijk hoeft daar niet veel meer aan toegevoegd te worden. En deze omschrijving verklaart ook gelijk de titel van het album. Het geheel klinkt inderdaad filmisch, alsof je naar muziek bij een stomme film aan het luisteren bent.

Soundtrack For The Sound Eye is een crossover van verschillende jazzgenres. Het ene moment hoor je Duke Ellington-achtige klanken voorbij komen en het volgende moment is het net of je naar een cover van Miles Davis aan het luisteren bent. Up-tempo opener ‘Lights, Camera, Action!’ is dan ook totaal anders dan de meer rustige en sfeervolle nummers ‘Words Unspoken’ en ‘Kantava Voima (second movement)’. Maar het zijn stuk voor stuk erg sterke nummers met veel variatie, aanstekelijke ritmes en in twee gevallen voorzien van zang door gastmuzikant Bajka.

Dalindeo levert met Soundtrack For The Sound Eye een prima album af. Een aanrader voor liefhebbers van moderne jazz met invloeden van de grote meesters. Maar het is ook een goed album voor mensen die niet bekend zijn met jazz maar zich er graag eens in willen verdiepen.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Dalindèo Label:Rough Trade Records
Sweet Empire - The Flood

Sweet Empire - The FloodDat ouderwetse punk soms samengaat met moderne communicatiemiddelen bewijst...

King Me - Them Brawlers

King Me - Them Brawlers Elf jaar lang is King Me al de knuffel van de Nederlandse muziekpers. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT