RECENSIE: Ed Kowalczyk - Alive

Ed Kowalczyk - Alive
2010-06-16 Zeg je muziek in de jaren 90, dan zeg je automatisch Live. De band was niet van de radio te krijgen met hits als ‘I Alone’ en ‘Selling the Drama’. In 2001 bereikten ze nummer 2 in de Top 40 met het aan 9/11 gekoppelde nummer ‘Overcome’. Maar Live is niet meer en frontman Ed Kowalczyk doet het tegenwoordig solo. Zijn eerste plaat heet heel toepasselijk Alive.

Kowalczyk is al lang niet meer de post-grunge artiest die zingt over kots dat naar bier stinkt (‘Century’). Tegenwoordig is hij vader van twee dochters en nogal in de Here. Dit was al te horen in veel nummers van de laatste Live albums en komt ook duidelijk naar voren in zijn songteksten en –titels van Alive. Bijvoorbeeld eerste single ‘Grace’ waar hij zingt ”Everytime I feel the sunshine I thank the Lord up above”.

Het album begint met ‘Drive’, een heel toegankelijk en pakkend nummer dat de sfeer van het album goed neerzet. Kowalczyk’s kenmerkende stem blijft heerlijk om naar te luisteren en hij weet hem erg goed toe te passen. Zacht en vloeiend in rustige stukken, scherper als er wat meer tempo in een nummer komt en hier en daar flink krachtig. Dat is ook goed te horen in ‘The Great Beyond’, waar hij in de refereinen zelf schel klinkt en de achtergrond zangers harmonieus. ‘Zion’ begint lieflijk en rustig, maar bevat halverwege ineens een fikse uithaal, die later terugkomt. Goed opgebouwd, lekker afwisselend! Dat kan gezegd worden van alle nummers op dit album. Kowalczyk’s jarenlange ervaring als liedjesmaker zorgt voor een goed in elkaar stekend album. Er is niets aan te merken op de manier waarop de nummers zijn opgebouwd. De productie was in handen van CJ Eiriksson, die onder andere werkte met U2.

Alive is een fijne luisterplaat, zonder uitschieters naar boven of beneden. Alle nummers liggen prima in het gehoor, de teksten zijn pakkend en makkelijk mee te zingen. Fans van het rustigere werk van Live zullen dit album zeker weten te waarderen en ook de gemiddelde radioluisteraar zal hier niets op tegen hebben. Toch geeft het steeds terugkerende religieuze aspect bij ondergetekende in ieder geval een wat negatieve bijsmaak.
Recensent:Imre Veen Artiest:Ed Kowalczyk Label:V2 Records
Kele Okereke – The Boxer

Kele Okereke - The BoxerBloc Party houdt op dit moment een rustpauze. Dat betekent dus niet dat alle...

Suzanne Vega – Close Up Vol. 1 Love Songs

Suzanne Vega - Close Up Vol.1 - Love Songs Het is dit jaar 25 jaar geleden dat het debuutalbum van Suzanne Vega is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT