RECENSIE: The Ipanemas - Que Beleza

The Ipanemas – Que Beleza
2010-07-10 Dat oude mannetjes het goed kunnen doen in de wereldmuziek is al verscheidene malen bewezen, in de reggae heb je de fantastische Congo’s maar bekender is waarschijnlijk het door Ry Cooder op poten gezette Buena Vista Social Club. De vergelijking met de Buena Vista Social Club is voor de oude mannetjes van The Ipanemas meer regel dan uitzondering en op hun laatste album Que Beleza wordt dit maar weer eens onderstreept. Voor het eerst sinds lange tijd brengen ze weer een Braziliaanse plaat die de perfectie griezelig dicht nadert!

De mannen maken een geheel eigen stijl die te omschrijven valt als afro-bossa. De bekende soms wat saaie samba melodietjes worden opgescherpt met Afrikaanse ritmes. Even lijkt het erop dat op Que Beleza gekozen is voor een meer Braziliaanse sound in de nummers, maar na drie nummers hoor je op ‘Eue O’ een prachtige mix tussen de Braziliaanse en Afrikaanse muziek. Het beste van Salif Keita en Azymuth ontmoet elkaar op dit moment.

De sfeervolle nummers die zijn opgedragen aan het in 2008 overleden bandlid Neco straalt een melancholie uit die je als luisteraar ongetwijfeld raakt. Deze ritmes worden aangevuld met de gebruikelijke zangpartijen die gezongen worden zoals alleen oude mannen dat kunnen en als laatste wordt de mix compleet gemaakt door de steeds opduikende trombone van Vitur Santos.

Que Beleza heeft alles in zich om de felbegeerde plek naast de Buena Vista Social Club in te nemen in mijn platenkast. Sterker nog; misschien dat ik vanaf nu wel Buena Vista Social Club naast The Ipanemas zet. Que Beleza is authentiek, spannend en raakt je. Het is alleen nog hopen op een eventueel bezoek van de oude mannetjes aan Nederland, aangezien de vorige tour slechts uit een lid van de band bestond die was aangevuld met andere muzikanten zal dat er helaas wel niet meer in zitten.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Ipanemas Label:Rough Trade Records
Kula Shaker Pilgrims Progress

Kula Shaker - Pilgrims ProgressStormachtig was het begin van Kula Shaker . In 1995 won de band de Engelse...

Monkstone Miller – Monkstone Miller

Monkstone Miller - Monkstone Miller Na het uiteenvallen van de stoner rock’n roll formatie Shotgun Shiva, besloot...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT