RECENSIE: Hot Hot Heat - Elevator

hothotheat-elevator
2005-04-18 Het kán bijna geen toeval zijn: het is april, de lentezon laat zich al voorzichtig zien, en de nieuwe Hot Hot Heat is uit. Over goede timing gesproken. Want met Elevator is die winterdip zo de deur uit en ben je gelijk klaar voor de lente. Gordijnen en ramen open, witbier uit de koelkast en de tuinstoelen van zolder. Hot Hot Heat geeft ons met Elevator dertien popliedjes met een zonnestraal en een glimlach. Weliswaar niet allemaal even goed als dat éne nummer waar we Hot Hot Heat vooral van kennen, Bondages, maar bijna even goed. Want waar debuutalbum Make Up The Breakdown in die single vooral een single van wereldklasse had, stonden er op die plaat ook een aantal fillers op. En juist op dat vlak heeft Hot Hot Heat progressie geboekt.

Zo kent Elevator weinig opvullertjes. Bijna elk nummer kan als ‘geslaagd’ de boeken in. Zoals Goodnight Goodnight. Goed, dat krassende jaren 80 gitaargeluid kennen we nu wel, maar zodra het refrein en het orgeltje erin knallen zing je uit volle borst mee. Wanneer Green Day niet meer aan haar punkachterban zou hoeven denken zouden ze een nummer als Pickin’ It Up willen schrijven. En Runnin’ Out Of Time zou het ideale openingsnummer zijn voor elke festivalweide.

Er zijn weinig minpunten te vinden. Je zou kunnen zeggen dat na verloop van tijd de nummers wat op elkaar gaan lijken. Daar zit wel wat in. Een beetje meer variatie zou geen kwaad kunnen. Van de stijl zou af en toe wel wat afgeweken mogen worden. Maar de liedjes zijn er alvast. Want daar ligt het niet aan. De pianoloopjes, de baspartijen, het gitaarwerk: het klopt gewoon. Zelfs als je de stem van zanger Steve Bays niet trekt. Tuurlijk, de XTC invloeden ligger nog steeds wel dicht bovenop, maar Hot Hot Heat komt langzaam uit haar cocon. En als de band zo doorgaat, wordt het een hele mooie vlinder.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Hot Hot Heat Label:Warner
neworder-waitingforthesirenscall

New Order - Waiting For The Sirens' CallHet verhaal is bekend: Na de zelfmoord van Joy Division zanger Ian Curtis...

orlando-songsbeforesunrise

Orlando - Songs Before Sunrise Eigenlijk zou ik niet teveel over deze plaat moeten vertellen. Eigenlijk zou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT