RECENSIE: PVT - Church With No Magic

PVT – Church With No Magic
2010-08-21 Omdat een Amerikaanse band genaamd Pivot met een rechtszaak dreigt, besluit het Australische Pivot eerder dit jaar om de naam te veranderen in PVT. Church With No Magic is het eerste album dat onder deze nieuwe bandnaam verschijnt.

Church With No Magic staat vol met experimentele (post-)rock waar veel elektronica in verwerkt is. Deze elektronische componenten lijken vooral weggelopen uit de jaren ’70 en ’80. Ondanks het experimentele karakter maakt PVT vrij bondige tracks, die meestal ook nog een kop en een staart hebben.

Opener ‘Community’ is een korte track met een pulserende synthesizer en gedragen zang. Hierna volgt met het tegendraadse ‘Light Up Bright Fires’ het eerste echte nummer. De titeltrack is een vrij stevige song, waarin de zang van Richard Pike wel wat doet denken aan die van David Byrne. Het wat rustigere ‘Crimson Swan’ heeft een experimenteel middenstuk en lijkt beïnvloed door de Berlijnse periode van David Bowie. Dit geldt ook voor ambienttrack ‘Waves And Radiation’, dat zo van de B-kant van Low lijkt te zijn weggelopen.

‘The Quick Mile’ is weer wat steviger en vooral het tweede gedeelte met de slepende vocalen is erg mooi. De langste track op Church With No Magic is ‘Timeless’. Deze song heeft een duidelijk jaren ’80 geluid, zowel in de muziek als in de zang. Ook de trage afsluiter ‘Only The Wind Can Hear You’ lijkt geïnspireerd door dat decennium. Deze song heeft wel iets weg van het latere werk van Talk Talk.

Church With No Magic is een prima album, dat echter weinig echte uitschieters bevat. De plaat bevat daarentegen ook geen echt zwakke broeders.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:PVT Label:Warp
Aloe Blacc – Good Things

Aloe Blacc - Good Things Aloe Blacc begon zijn muziekcarrière als onderdeel van het duo Emanon in...

!!! - Strange Weather

!!! - Strange Weather, Isn't? Wat een subliem gekozen bandnaam toch, dat !!! . Uniek, opvallend en apart,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT