RECENSIE: Vertigo - Moments of Clarity

vertigo-momentsofclarity
2005-05-27 Als de Haagse band Vertigo zijn naam eer aan doet staat mij een duizelingwekkend debuutalbum te wachten, aangezien Vertigo ‘duizeling’ betekent. Als het debuutalbum zijn naam eer aan doet, hou ik er ook nog wat heldere inzichten aan over, aangezien het album Moments of Clarity heet. Het bijgeleverde promomateriaal belooft me een band die het dit jaar helemaal gaat maken en die de door ieder bandje zo felbegeerde ‘X-factor’ zou bezitten. Promomateriaal maakt me alleen altijd een beetje sceptisch: ‘Laat dan maar eens horen wat je kan’. Dat de in 2003 opgerichte band zijn mannetje wist te staan in de voorprogramma’s van de Golden Earring en Live pleit in ieder geval wel voor ze.

Wat opvalt aan Moments of Clarity is de stevige gitaarrock waarin duidelijk Amerikaanse rockinvloeden te horen zijn. Zanger Denny Haayen vult het geluid goed aan met zijn duidelijke, ietwat rauwe stemgeluid. Het geluid klinkt goed, maar is erg vol. Dat is iets waar niet iedereen van houdt. Het zorgt bij mij voor het gevoel dat bijna alle nummers in elkaar overlopen. Als de cd is afgelopen blijft er alleen een duizelingwekkende stilte in mijn oren suizen. Nu even helemaal niks.

Maar later merk ik toch dat er wel iets is blijven hangen. Er zijn een paar nummers die wel degelijk indruk gemaakt hebben. Het eerste nummer van de cd Get It On is namelijk een goede binnenkomer. De stevige gitaarpartijen maken dat ik de neiging krijg mijn haar los te gooien en het volume flink omhoog te draaien. Halverwege de cd staat Back To Mine en dit nummer kan zo op 3FM gegooid worden. Het is een pakkende song, waarbij ik zelfs meezing neigingen krijg: een goed teken. 14 Years Old valt ook op, vanwege de andere opzet van het nummer in vergelijking met de rest van de cd. Het nummer is erg mooi gezongen en de stem van Denny heeft iets weg van een kruising tussen James Hetfield en Jon Bon Jovi. Dit zijn de nummers die de cd dragen. Voor de (nodige) rustmomenten zijn er nog To The Moon en I Only Feel Today. De rest is vulsel en maakt niet of nauwelijks indruk. Niet dat ze aan kwaliteit missen, maar ze bestaan uit te veel en te volle gitaarrock, die op den duur gaat vervelen en mijn oren murw speelt.

Als je op zoek bent naar een vernieuwende band ben je niet op zoek naar Vertigo. Als je op zoek bent naar een lekkere cd met een vol Amerikaans rockgeluid heb je aan Moments of Clarity een goede. Want als debuut heeft Vertigo een goede cd neergezet. Alles klopt, maar of de band inderdaad die ‘X-Factor’ heeft die hem wordt toegeschreven zullen we moeten afwachten.
Recensent:Ditte Tanja Artiest:Vertigo Label:Pitar
stuurbaardbakkebaard-whistledixie

Stuurbaard Bakkebaard - Whistle DixieDe muziek van Stuurbaard Bakkebaard is als een soort muzikale...

Anderson-wereadioanderson

Anderson - weradioanderson Internethypes zijn fascinerende gebeurtenissen. Dankzij de vele weblogs, de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT