RECENSIE: Anderson - weradioanderson

Anderson-wereadioanderson
2005-05-01 Internethypes zijn fascinerende gebeurtenissen. Dankzij de vele weblogs, de p2p netwerken en de toenemende bandbreedte is het mogelijk om snel mp3’s aan te bieden. Het zorgt er voor dat de hitlijsten flink verschillen van de buzz die er op internet rondwaart. Artiesten als the Arcrade Fire en M.I.A. profiteerden hier al van. Voordat de traditionele media hen oppikten werd hun muziek verspreid en hun bekendheid vergroot dankzij het internet. Het geeft aan dat er voor wel degelijk een groter publiek is voor originele en vernuftige popmuziek dan een stel internetfreaks die te veel ruimte hebben op hun harde schijf. Met terugwerkende kracht werd the Postal Service met hun single ‘We’ll Become Sillhouettes’ alsnog een (internet)hit. En laat het Nederlandse duo Anderson nou nét klinken als the Postal Service.

Als je Anderson al kent door hun live optredens dan is weradioanderson misschien een verrassing. Live kennen we de band immers als de twee ideale schoonzonen die met mooie stemmen en een akoestische gitaar hun intieme liedjes ten gehore brengen. Daar wonnen ze de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter al een keer mee. Maar op Weradioanderson gaat de groep verder dan dat. Net zo als the Postal Service en Kings of Convenience (ten tijde van Versus) weten ze een eigen draai te geven aan traditionele akoestische gitaarpop door middel van de nodige elektronische speeltjes. Het levert liedjes op die een (internet)hype verdienen.

Zoals To Drive Or Not To Drive. De schuivelende beat past precies onder het vederlichte gitaarspel en het licht swingende orgeltje. Het nummer is slechts een van de liedjes die aansluiten bij het thema van de plaat. Gestoken in een digipack vinden we een kaart uit de jaren 50 die aangeeft hoe de reis van Anderson verloopt. Door Oostenrijk en Duitsland, berg op en berg af, en met de twee heren van Anderson op de achterbank. Het thema pas perfect bij de warme liedjes van het duo. Niet elk nummer is even sterk (Get In The Car gaat wat te lang door en Riding The Airwaves had wel wat meer peper mogen krijgen) maar over de algehele linie genomen komt Anderson hier bijzonder goed voor de dag. Met uitschieters als The Day You Left, Radio One, Robin en het eerder genoemde To Drive Or Not To Drive komt Anderson bijzonder goed voor de dag. Via de site van Anderson kan je wat muziek van ze horen. Als iedereen nou eens naar ze linkt, kan die internethype nooit lang op zich laten wachten. Wat die Yankees lukte met The Postal Service moet ons dan toch ook lukken met Anderson?
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Anderson Label:Volkoren
vertigo-momentsofclarity

Vertigo - Moments of ClarityAls de Haagse band Vertigo zijn naam eer aan doet staat mij een...

Geen Coverart Beschikbaar

Mindless - Wat Doe Jij?!? Wanneer ik Wat Doe Jij? voor het eerst opzet krijg ik meteen het gevoel dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT