RECENSIE: Street Sweeper Social Club - The Ghetto Blaster Mini Album (met Tom Morello en Boots Riley)

Street Sweeper Social Club – The Ghetto Blaster Mini Album
2010-10-04 “We’re more than a band, we’re a motherfucking social club”, dat horen we aan het eind van ‘Mama Said Knock You Out’. Nou dat zal best, maar voor het gemak houden wij het toch even bij een band. Supergroep mag ook, want Street Sweeper Social Club wordt gevormd door rapper Boots Riley van The Coup en Tom Morello, gitarist van Rage Against The Machine en Audioslave.

In 2009 verscheen het titelloze debuutalbum van de band en nu brengt Street Sweeper Social Club het zeven tracks tellende The Ghetto Blaster Mini Album uit. Hierop wordt het tweetal bijgestaan door Dave Gibbs op bas, Carl Restivo op gitaar en Eric Gardner op drums. Als je niet beter zou weten, zou je echter denken dat het gewoon Brad Wilk en Tim Commerford zijn, want de muziek op The Ghetto Blaster Mini Album lijkt als twee druppels water op die van RATM, alleen dan met een andere rapper.

Behalve de lagere stem van Boots Riley is het belangrijkste verschil met Zack de la Rocha dat hij een stuk minder boos klinkt. Hierdoor is het totaalgeluid, ondanks de grote overeenkomst met RATM wat minder 'in your face' en mede daardoor ook een stuk minder urgent. Slecht is de muziek op The Ghetto Blaster Mini Album echter niet. Vooral de titeltrack is behoorlijk goed en daarnaast bevat het mini-album twee covers die wel interessant zijn.

Het al genoemde ‘Mama Said Knock You Out’ van LL Cool J krijgt een typische RATM make-over en dat pakt goed uit. De andere cover is ‘Paper Planes’ van M.I.A., dat op zijn beurt weer gebaseerd is op ‘Straight To Hell’ van The Clash. De versie van Street Sweeper Social Club blijft op zich dicht bij het origineel, maar is wel wat harder en heeft een typisch bandgeluid. De pistoolschoten zijn vervangen door gitaarakkoorden.

De derde cover op The Ghetto Blaster Mini Album is ‘Everythang’ van The Coup, maar deze is natuurlijk een stuk minder bekend dan de andere twee covers. Deze song zou op zich niet misstaan op het latere werk van RATM, maar haalt het zeker niet bij de songs op het klassieke debuutalbum. Dit geldt ook voor de rest van het materiaal op The Ghetto Blaster Mini Album. Op zich is dat niet erg, er zijn slechtere platen gemaakt dan Evil Empire en The Battle Of Los Angeles. Het is echter wel zeer teleurstellend dat Morello er voor kiest om simpelweg het geluid van zijn oude band te herhalen, in plaats van nieuwe wegen te zoeken.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Street Sweeper Social Club Label:Cooking Vinyl Records
Evil’s Desire – Initium

Evil's Desire - InitumAls recensent word je nog regelmatig verrast door een onbekende Nederlands...

The Man-Eating Tree – Vine

The Man Eating Tree - Vine Het ontstaan van The Man-Eating Tree heeft een trieste voorgeschiedenis....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT