RECENSIE: Evil's Desire - Initum

Evil’s Desire – Initium
2010-10-08 Als recensent word je nog regelmatig verrast door een onbekende Nederlands band. Dit geldt ook voor de eerste kennismaking met Evil’s Desire, een band die de oren doet spitsen. De groep is opgericht in 2005 en de muzikanten hebben in hun vorige bands (o.a. Violent Queen) al heel wat ervaring opgedaan en dat is hoorbaar. De band bestaat uit vijf muzikanten, met als blikvanger zangeres Daphne Gobius du Sar, en speelt gothic metal met symfonische trekjes in het straatje van de bekende Nederlandse acts.

De debuutplaat heet Initium en is onlangs uitgekomen. De band laat horen over goede songschrijverskwaliteiten te beschikken, al laat de uitvoering hier en daar nog wat te wensen over, wat hem vooral in de productie zit. Maar als je door het wat wollige geluid heen luistert hoor je tien mooie, wat donker klinkende, metal composities. Evil’s Desire zal ongetwijfeld als gothic band worden weggezet, wat natuurlijk te danken is aan het beproefde female fronted metal recept, waarbij de hoofdrol voor Daphne is. Zij heeft een fraaie stem, al klinkt ze soms wat ijl. Typisch een stem waar je van moet houden, maar die ook kan irriteren. Gelukkig is er daarnaast genoeg ruimte voor de prima stem van Eric Mol die ook nog spaarzaam zijn grunt gebruikt.

Een opvallend kenmerk van de muziek is het dik aangelegde toetsentapijt, wat vooral naar voren komt in opener ‘Red Death’ waarin we ook gelijk Eric Mol horen. Ook in ‘Ego’ horen we zijn cleane stem en lijkt de band in sommige stukken wel wat op Threshold. Die voorliefde voor heavy metal en symfonische metal is op de hele plaat wel aanwezig. Het maakt dat de plaat lekker afwisselend klinkt en daardoor soms ook wat de After Forever en Epica kant opgaat. Andere mooie nummers zijn het toegankelijke ‘Mountain Of Fate’, het ingehouden ‘Ignorance’, dat de nodige overgangen in zich heeft, en het afwisselende ‘Destructive Union’. In ‘The Outcast’ zingt Daphne wat ruiger en dat is een facet van haar stem die prima bevalt. Misschien iets om op voort te borduren. In de afsluitende ballad ‘Acceptance’ lijkt Evil’s Desire enigszins op Therion.

Evil’s Desire’s debuut is een prima plaat, en ondanks de productionele onvolkomenheden hoor je een band die in potentie genoeg klasse in huis heeft om veel groter te groeien. Het is te hopen dat een mooi label de band oppikt en er wat moois van maakt. Voor liefhebbers van bovengenoemde bands is Initium de moeite waard om eens te proberen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Evil's Desire Label:Eigen Beheer
Devil’s Brigade – s/t

Devils Brigade - Devils BrigadeMatt Freeman kennen we allemaal als de Bay Area punker die naam maakte bij...

Street Sweeper Social Club – The Ghetto Blaster Mini Album

Street Sweeper Social Club - The Ghetto Blaster Mini Album (met Tom Morello en... “We’re more than a band, we’re a motherfucking social club” , dat horen we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT